четвъртък, 20 август 2009 г.

Всекидневното спортуване е задължително



Всекидневното спортуване и интензивните физически натоварвания в продължение на 30 минути съкращават с 50 на сто риска от раковия заболявания при хората, установиха финландски учени от университетите на градовете Оулу и Куопио.
Тичането, плуването, гребането, карането на велосипед, футболът, баскетболът, хокеят и другите видове спорт водят до активизиране на защитните функции на организма, повишават способността му да се противопоставя на опасните болести.
Финландските учени подчертават, че ако хората искат да постигнат желания ефект, трябва всеки ден да спортуват, при това не по-малко от 30 минути.
Видовете спорт могат да бъдат променяни. Много помага и енергичната разходка, казват финландските специалисти.
Учените са установили също, че спортните игри с топка най-ефективно противодействат на онкологичните болести.

Информация: БТА

5 коментара:

Владимир Кабрански каза...

Тук малко ще опонирам учените. Наистина има полза и от аеробни занимания от по 30 минути дневно, но механизма на аеробното изгаряне се включва чак след трийстата минута и до един час е най-ефективен. Другото, което трябва да се внимава е задължителните почивни дни. Над 3 занимания седмично определено рано или късно водят до претрениране, загуба на интерес, а често и до непредизвикани травми. Преди години съм тренирал доста усилено и не отричам ползата, но в България сме прекалено назад с възстановяването, дори и при професионалистите.

september-silvia каза...

Съгласна съм с теб,всичко с мяка и за здраве,но за профисионализма,аз като бивша такава,мога да ти кажа,че имахме добро възстановяване и съответно успехи,но това е друга тема.Важото е да подържаме тонуса и настроението!

Temenuzhka Petrova каза...

Аз като бивша спортистка да изкажа мнение - до 30 минутки физически упражнения/умишлено не употребявам термина "спорт"/ на ден е полезно за хора на нашата възраст. Минаха тези времена като тренирахме двуразово и възстановявахме после, но пък запазихме духа и младостта по-дълго,нали скъпа?Сега, както ме домързява и разходките са ми достатъчни, важното е човек да е в кондиция със себе си.Абе, спортът си е полезен, това е, а нацията ни българска отвикна да спортува, но това е друга тема...

september-silvia каза...

Нуше,като бивши спортистки сме изкривени определено на тема спорт,а и това ни е и професия,разходките,карането на колело и другите леки напъни за спортуване са приятни,но в тази средна възраст е напълно достатъчно:)

Milena Ivanova каза...

Аз не съм спортистка, но всеки ден правя гимнастика, ходя много пеша, карам колело и се чувствам чудесно.