понеделник, 24 август 2009 г.

437 години от Вартоломеевата нощ


Вартоломеевата нощ е масово клане на хугеноти във Франция, устроено от католиците в нощта на 24 август 1572, деня на св. Вартоломей. Организирано е от крал Шарл IX, неговата майка Катерина Медичи и херцозите дьо Гиз. През нощта, само в Париж, са убити около 3000 хугеноти.
След Вартоломеевата нощ религиозните войни във Франция се възобновяват.
Те се водят между католици и хугеноти (протестанти - калвинисти). Избухват в резултат от разпространението на калвинизма и стремежите на френския крал и католиците да се противопоставят на новото религиозно течение. Калвинистите са ръководени от Бурбонските принцове - Анри III Наварски, наварския крал Антоан и принц Луи I Конде, а начело на католиците стоят херцозите дьо Гиз.
Първите 3 религиозни войни (1562-3, 1567-8, 1568-70 г.) завършват с успех за хугенотите.
След Вартоломеевата нощ около 200 хиляди хугеноти избягват в съседни държави, а религиозните войни са възобновени. По-голямата част от емигриралите се заселват в протестантските провинции на Германия, в Холандия, Швейцария, Англия, в скандинавските страни, както и в протестантските колонии в Новия свят. Така те спомагат за стабилизирането на колониите на протестантските държави и индиректно спомагат за по-късното завладяване на френските колонии от конкурентни държави.
Общият брой на жертвите е неизвестен като варира между 5 000 и 30 000.
Някои съвременни историци посочват, че загинали в Париж са 2 000 и има между 5 000 и 10 000 в останалата част на Франция.
Като метафора Вартоломеева нощ означава кърваво, масово клане.

/АС/

4 коментара:

Neizi_ss каза...

е сега ще наблюдаваме Вартоломеева нощ в бг вариант :) що управници ша бъдат посечени :) хихихи ...
Силви имаш наградка при мени :)

september-silvia каза...

Нейзи тепърва предстои тази нощ в нашия вариант,да видим какво ще стане,благодаря ти за наградката,сега ще погледна,целувки!

Владимир Кабрански каза...

Чел съм и исторически книги и романи, но винаги ме е възмущавал начинът, по който са се "решавали" проблемите. Това нещо продължава в цялата човешка история. Няма човек, няма проблем. Само едно изкривено съзнание може да мисли по този начин.

september-silvia каза...

Владо,"Няма човек, няма проблем"-като чуя тази фраза и ме побиват тръпки,да и той така е решавал всичко,но и до днес Вартолемеевата нощ си остава нарицателно,хубаво е да знаем как точно се е случило!