вторник, 11 август 2009 г.

Живот със съдържание

В часа по философия професорът застана на катедрата, изпълнена с различни предмети и зачака студентите да утихнат. Тогава взе голям празен буркан от майонеза и го напълни с топки за голф. Попита студентите дали съдът е пълен. Те отговориха утвърдително.
После професорът взе една кутия с камъчета и я изсипа в съда, разклати го леко и камъчетата се наместиха между топките за голф. И отново попита студентите дали съдът е пълен. Те пак отговориха утвърдително.
Сетне професорът взе кутия с пясък и я изсипа в съда. Естествено пясъкът запълни всичко. Той попита още веднъж дали съдът е пълен. Студентите отговориха с единодушно "да".
Тогава професорът взе две кутии с бира от бюрото и изсипа съдържанието им в съда, което изпълни празното пространство сред песъчинките.
Студентите се разсмяха.
"Сега, каза професорът, когато смехът утихна, искам да ви кажа, че този съд представлява вашият живот. Топките за голф са важните неща във вашия живот - семейството ви, здравето ви, децата ви, приятелите ви, страстите и предпочитанията ви - все неща, които ако загубите всичко друго и ви останат само те, животът ви ще бъде достатъчно пълен. Камъчетата са другите неща - работата ви, къщата ви, колата ви. Пясъкът е всичко останало - малките неща."
И продължи:"Ако най-напред сложите пясъка в съда, няма да има място за камъчетата и топките за голф. Същото се случва и с живота. Ако губите времето и енергията си за дреболии, никога няма да имате място за нещата, които са важни за вас. Обръщайте внимание на нещата, които застрашават щастието ви. Играйте с децата си.
Излезте с партньора си навън, на вечеря. Винаги ще се намери време да изчистите къщата и подредите.
Погрижете се най-напред за топките за голф, за нещата, които наистина си заслужават. Подредете приоритетите си. Останалото е само пясък."
Една от студентките вдигна ръка и попита:"А какъв беше смисълът на бирата?"
Професорът се усмихна."Радвам се, че ме попитахте. Исках просто да ви покажа, че няма значение колко пълен е животът ви, винаги ще се намери място и за две бири

7 коментара:

Aquawoman каза...

Дай, Боже всекиму пълен буркан ! ;))
Много мъдро, хареса ми :)

Силвия Тенчева каза...

и на мен Дани,какво си правиш ти?

Vyara каза...

Да умеем да подреждаме приоритетите си!
(Силви, заповядай в блога ми - имам награда за теб.)

Силвия Тенчева каза...

Благодаря ти Верче!Важните неща трябва да имат предимство!

Владимир Иванов (krizt) каза...

Хубаво е да подредиш приоритетите си в живота.Иначе наистина ще си остане полупразен.

Aquawoman каза...

Добре съм, Силви, мерси :) Люлея се от смях цял ден с един кретенски сериал в къщи и съм отложила всяка домакинска работа :) Днес е ден за релакс. Целувки и хубава вечер, мила :)

Силвия Тенчева каза...

@Владо,живота понякога трудно го подреждаме,макари да искаме,но важното еда се опитваме и стараем:)
@Дани,радвам се за теб,хубави дни и на теб,целувкииии:)