сряда, 3 ноември 2010 г.

Необикновеното явление Хало наблюдаваха в Йоханесбург


Уникален оптичен феномен наблюдаваха жители и гости на Йоханесбург, Южна Африка. Около слънцето се бе образувал тъмен ореол, а след него още два, по-малки, приличащи на дъга, e съобщил слушател на Дарик.
Оптичният феномен, известен под името Хало, се създава от ледени кристали и образува цветни или бели дъги и други форми в небето. Много често се формира около Слънцето или Луната, но всъщност може да бъде навсякъде по небето.
Обикновено се образува в студени райони или при студено време на височината на перестите облаци (5-10 км) в горната част на тропосферата, когато ледени кристали, наречени "диамантен прах", плават във въздуха.
Светлината се отразява и пречупва и по-късно се разлага на много цветове поради дисперсията. Кристалите се държат като призми, които отразяват и пречупват слънчевата светлина, която на свой ред дисперсира и образува красиви сияния.
Атмосферните феномени като халата са използвани за прогнозиране на времето преди метеорологията.
dariknews

2 коментара:

Zvetanka Shahanska каза...

Силви, и аз го четох това и много ме впечатли:) Снимката/заради нея не го качих във ФБ/ не е много хубава обаче, за да даде визуална представа на това явление. А то е много запомнящо се. Виждала съм го- много е ефектно:)Приятен и усмихнат ден:)

september-silvia каза...

Много интерсно явление Цвети,приятна вечер на теб:)