четвъртък, 11 ноември 2010 г.

Мощна магнитна буря-бум на депресии


Силна магнитна буря ще достигне Земята на 11 или 12 ноември след мощно изригване на Слънцето, предадоха осведомителните агенции.
В събота вечерта на Слънцето е имало взрив, съпроводен с изхвърлянето на висок стълб от плазма и силен поток от излъчване в рентгеновия диапазон. Обикновено последиците от подобни магнитни бури се усещат на 3емята в течение на първите две денонощия от взрива. Но този път изригването е било в отдалечен участък на Слънцето и до Земята слънчевият вятър ще достигне на 11 или 12 ноември. Той ще предизвика съществени смущения в магнитното поле на планетата. Това означава, че в посочените дни хората, които са чувствителни към подобни явления, ще бъдат с понижено самочувствие.
По време на магнитна буря са възможни нарушения на биоритмите на организма и увеличаване броя на нещастните случаи и на травматизъм. Този ефект се обяснява с промени във функционирането на централната нервна система - увеличава се времето за реакция на външни дразнители.
Но от всички заболявания най-зависими от слънчевата активност са сърдечносъдовите заболявания, повишено или понижено кръвно налягане. Имунната система на човека реагира на магнитните бури по различен начин. При някои се наблюдава отслабена устойчивост към заболявания, а при други има рязък прилив на сили, подобрява се настроението и работоспособността.
actualno.com

3 коментара:

Кръстю каза...

За сега не чувствам разлика, но мен може да ме хване на 13-ти, то все отпосле ми идва каквото и да е :))

Zvetanka Shahanska каза...

И аз го чух сутринта по ТВ:) Няма начин - тези жеги да не избият някъде! Приятен ден!

Силвия Тенчева каза...

@Кръстю, за сега и аз съм в кондиция,още не ми сее преревало:0
@Цвети,всичко е объркано,а ние продължаваме да оцеляваме,защото сме българи:)