неделя, 28 ноември 2010 г.

Бланка Влашич гони рекорди на Стефка


Церемонията за Атлет и Атлетка №1 в света за 2010 година в Монако миналата седмица предизвика мнозина журналисти да се върнат към световния рекорд в скока на височина от 209 см от преди 23 години, дело на българската прима Стефка Костадинова. Присъствието на рекордьорката на планетата в Монако и обявяването й като “световна кралица на скока на височина“ редом до Бланка Влашич даде възможност на журналистите още веднъж да направят парарел между 45-годишната българка и 27-годишната хърватка.
През всичките 23 години до подобряване на този рекорд най-близо е била именно Влашич, която има лично постижение от 208 см, само сантиметър по-малко от върховото постижение на планетата. Хърватските медии решиха да направят паралел между българката и хърватката с интересни изчисления.
Първото и най-важното в съпоставката между двете е разликата от 1 сантиметър в полза на Костадинова. Влашич е единствената жена в света, която е направила цели 17 опита за поправка на световния рекорд на българката. Разбира се цифрите са в полза на Костадинова. На открито българката превъзхожда хърватката с една олимпийска титла, останалите им отличия са еднакви - по едно сребро от ОИ, по две световни титли и по едно европейско злато.

4 коментара:

Unknown каза...

Смятам, че всеки рекорд може да бъде подобрен - това е въпрос на мотивация :)

september-silvia каза...

Емо,аз като бивша колежка и съперничка на Стефка,се радвам,че рекорда и устоява толкова години във времето,тя е неповторима,единствена и много талантлива:)

Zvetanka Shahanska каза...

Още не е минат рекорда на Стефка:), което ме радва много! Приятна вечер!

september-silvia каза...

Цвети и мен ме радва:)