петък, 22 януари 2010 г.

Почивните дни покачват самочувствието и настроението


Хората от всякакви професии – от строители до секретарки, лекари или юристи, усещат видимо подобряване на настроението и прилив на енергия, ако са си починали пълноценно през двата неработни дни. Положителният ефект на уикенда върху самочувствието в голяма степен обаче е свързан със свободния избор на занимание и възможността да се прекарат съботата и неделята с близки и приятели, смятат психолози от Университета на Рочестър, щата Ню Йорк, Университета на щата Вирджиния и Университета “Макгил”, Канада.
Дори тези, които харесват работата си или са удовлетворени от заплащането и кариерата си, имат нужда от пълноценна почивка през почивните дни: да ги прекарат така както искат и да си отдъхнат от напрежението и стреса на работната седмица, твърди екипът от учени, цитирани от Би Би Си.
Те са наблюдавали промените в настроението и самочувствието на хора от 18 до 62-годишна възраст, които работят не по-малко от 30 часа седмично. Освен чисто психични показатели, са били отчитани и физиологични фактори като симптоми на стреса: главоболие, храносмилателни проблеми, лесна умора.
Оказва се, че и мъжете и жените в края на работната седмица се чувстват еднакво – както психически, така и физиологически, независимо от типа работа, броя работни часове, заплащането, образованието, семейното положение и възрастта.
“Донякъде неочаквано в почивните дни, а не в работните, хората имат по-добро самочувствие и повече увереност в себе си”, казват авторите на изследването и обясняват положителния ефект на добре прекарания уикенд с теорията за основните потребности за благополучие: личната свобода, родството и осъзнаването на собствената компетентност, т.е. все неща, които ни е по-лесно да си докажем именно в събота и неделя, когато почиваме.
zdrave.bg

3 коментара:

Владимир Иванов (krizt) каза...

Лично аз не мога без тях. Двата дни са нещо чудесно.Случвало се е от по-дълга отпуска да се почувствам уморен, но уикенда е нещо чудесно.

Силвия Тенчева каза...

Почивните дни ни зареждат с енергия за новата седмица,пък и е хубаво да мързелуваме през тях,когато навън е такъв студ, а ти Владо, можеш и да се качищ на ските и да изкараш още по хубав уикенд:)))

Neizi_ss каза...

на мене този пост Силви ми действа депресиращо - хихи ...само като съм отпуска го гледам този филм с почивните дни - нямам идея от кога не съм почивала и двата дни ...то при мене малко шантаво де - почивам петък и събота ..уж :) ма съм на повикване ...и за туй .... гледам във всеки удобен момент да релаксирам ...както когато се отбивам при теб :) нагълтвам се с позитивизъм :) Целувки!