четвъртък, 7 януари 2010 г.

Ноевият ковчег бил кръгъл


Легендарният Ноев ковчег (или неговият прототип) не е изглеждал като традиционен кораб, а по-скоро е представлявал нещо като гигантска кръгла лодка от тръстика, предаде БТА.
До този извод е стигнал изследователят Ървинг Финкел от Британския музей, който успял да разчете описанието на плавателния съд, спасил се от потопа, на вавилонска глинена табличка, чиято възраст се изчислява на около 3700 години, пише в. "Гардиън".
Табличката съдържа около 60 реда клинопис. Тя е била открита през 40-те години на миналия век в Близкя изток от историка-любител Леонард Симънс. Уникатът е бил показана на Финкел от сина на Симънс - Дъглъс. По думите на учения са известни няколко десетки клинописни таблички, на които е разказана историята на потопа, която по всяка вероятност е послужила за основа на библейската легенда.
Тази обаче е първата, на която е описан външният вид на плавателния съд. В нея се разказва акадският мит за потопа. В акадската легенда, която датира от второто хилядолетие пр. Хр. и е известна като Епос за Атрахасис или "Когато боговете бяха хора", ролята на Ной играе Атрахасис, който получава нареждане свише: "Разруши своя дом, построй си кораб! Презри богатството, душата си спасявай! Корабът, който си построиш, Нека има ширина и дължина напълно еднакви! Наречи го с името: "Спасява живота"..." Лодката трябвало да е кръгла.
По-нататък на табличката се препоръчва за строителството й да бъдат използвани палмови влакна, скрепени със смола, за да не пропускат вода. Текстът завършва с думите на цар Атрахасис, казани на строителя на Ноевия ковчег, комуто било съдено да остане на брега и да загине. Героят на мита му заповядал да затвори добре входа на лодката, след като той се качи на нея. Финкел отбелязва, че Ноевият ковчег не трябвало да отплава за където и да било, а просто да се задържи на повърхността на водата. По думите му подобни кръгли лодки и сега се използват в Ирак и Иран.
Да припомним, че в Стария завет ( в "Битие") размерите и пропорциите на Ноевия ковчег се описват по друг начин: 300 лакти дълъг, 50 лакти широк и 30 лакти висок. Един лакът е равен на около 0,5 метра
bta

6 коментара:

Unknown каза...

Силве, бях чел епоса за Гилгамеш, но за кръглите лодки не знаех

september-silvia каза...

Eмо,това му хубавото на блоговете,че всеки ден научаваме по нещо ново и непознато:)))

Aquawoman каза...

От всички невероятни неща написани в Библията само на това ми е трудно да повярвам - на Ноевия ковчег. Изглежда ми много невъзможно, но....знае ли човек?!
Целувки, мила Силви! :)

september-silvia каза...

Дани,интересно и невъзможно според нас,ама знае ли човек какво е било,мистерии колкото искиаш,може да е било така както казват,целувки скъпа!

Valkocompany каза...

Ной го е строил много дълго. За да вкара в него всякакви животни и то по чифт. И целта наистина е била оцеляване.Всъщност Ноевиеят ковчег е едно предупреждение към днешният свят - все пак ни очаква огнен потоп :)

september-silvia каза...

Ако така продължава човечеството,наистина нищо хубаво не ни чака Вал!