четвъртък, 29 юли 2010 г.

Ефектът на самотата

Чувствата. Те са толкова голяма част от нашия свят, а понякога от тях се интересуваме толкова малко.
Пренебрегваме ги, подтискаме ги, сякаш са нещо срамно, стараем се да не отдаваме значение на това което те ни казват. А последствията могат да бъдат повече от сериозни.
Замислете се, как се чувствате и как изглеждате когато сте влюбени? Когато сте щастливи? Когато сте стресирани? А когато сте депресирани?
Може да си направите следния експеримент: отделете малко време и потърсете няколко снимки, правени по време на различни периоди от живота ви и ги наредете една до друга.
Гаранция, ще се изненадате от резултата: ще видите не себе си, а няколко коренно различни човека.
Емоционалните състояния влияят силно върху цялостното ни физиологическо състояние. Когато са положителни, те ни лекуват и ни правят по-красиви, силни, жизнени.
Обратното, когато изпитваме негативни емоции като страх, стрес или депресия, можем да се разболеем сериозно.
Учени потвърдиха това, което се знае отдавна: самотата представлява не по-малък риск за здравето отколкото пушенето и наднорменото тегло, поради което лекарите и експертите, имащи отношение към човешкото здраве, трябва да се отнасят така сериозно към социалната среда на даден човек както към пушенето, храненето и спорта.
До този извод са стигнали американски изследователи на базата на анализ на 148 проучвания за рисковете за смърт, обхващащ данни за 300 000 хора предимно от развитите държави.
Учените проследили живота на участниците, чиято възраст била средно 64-години, в продължение на седем години и половина.
Ефектът от самотата бил един и същ независимо от възрастта пола и социалното положение.
Тези, които се радват на голям кръг от приятели и познати, имат с около 50 на сто по-голям шанс да живеят по-дълго от самотните хора.
Липсата на контакти води до отслабване на имунната система, сочи изследването.
Социалната среда въздейства върху здравето и върху психологични процеси като стреса и депресиите, посочват изследователите.
Тук единствения съвет, който бихме могли да ви да дадем е да се замислите за това как живеете и какво наистина чувствате в момента.
Ако ви е трудно да го осмислите, снимайте се – понякога няма нищо по-полезно от това човек да застане лице в лице със себе си.
tialoto.bg

8 коментара:

Zvetanka Shahanska каза...

Ами, така е . Това си е истина, но дано повече хора прочетат и се замислят:)))

september-silvia каза...

Цвети,истината е в приятелството и в ангажираността на самотниците,никой не е застрахован от самотата,просто трябва да намерим начин да а преодолявнаме....

Valkocompany каза...

Самотата е най - голямата болест на съвременното общество.Многото приятели не означава ,че не си самотен.

september-silvia каза...

Да знам Вал,но все пак е бягство,иначе като се прибереш в къщи,наистина е смазващо ако няма друго присъствие.

Unknown каза...

Силве, човека е социално същество, но напоследък виждам много социопати и некомуникативни персони.Мисля, че има и много самотни хора, заобиколени от много внимание на околните.

I каза...

Наистина самотата е състояние на духа и като такова, то е личностно изживяване и опитност.Съгласна съм, че дори и сред хора, острото чувство на самота е все по-срещано явление.
Но има една благословена самота - уединението. В благословеното уединение човек слиза в сърцето си, открива дълбините му,научава Истината за себе си и за света около себе си. Това уединение в Православието се нарича исихия. Много от исихастите са най-малко дълголетници.

Unknown каза...

Това за снимките ми е минавало през ума
Благодаря,че ми спомни и даде идея!
Трябва, обача да не забравя като отида на село да си взема детските и младежки албуми, защото са там и ще сглобя нещо с Фотошопа :)

september-silvia каза...

Задължително го направи,хубави идеи като цяло,само дано самотата не ни сполети...