вторник, 6 юли 2010 г.

Любопитно-Астрономите обещават сензация

Според съобщение от обсерваторията Мауна Кеа, разположена на Хаваите, червеният гигант Бетелгейзе, от съзвездието Орион, бързо променя формата си.
Само за последните 16 години звездата е престанала да бъде кръгла, тя се е сплескала в полюсите. Тези симптоми показват, че в най-скоро време (става дума за месеци, а възможно е и за седмици) звездата ще се превърне в свръхнова.
Земляните ще могат да наблюдават това събитие с невъоръжено око. В небето ще избухне много ярка звезда. Учените не са единодушни в оценката си за яркостта й – едни говорят, че ще бъде като Луната, а други обещават да се появи второ Слънце.
Цялото преобразуване ще стане за около шест седмици. В някои части на Земята ще разберат какво е това „бели нощи”, а за останалите необикновеното явление ще добави 2-3 часа към светлата част на денонощието.
След това звездата окончателно ще изстине и ще бъде видима за земляните като мъглявина.
За последен път подобно събитие било достъпно за наблюдение от земляните през 1054 година.
Източник: http://www.newsland.ru/News/Detail/id/517930/cat/69

2 коментара:

Unknown каза...

Силве,

Знаеш ли, когато ние видим отблясъка, най-вероятно звездата вече няма да съществува. Разстоянието между нас и Орион е доста голямо. Ако не се лъжа, светлината от слънцето до земята идва за 10-15 минути, представи си колко време е необходимо да дойде от Орион :))
П>С. Приготвил съм ти пост изненада с филми, които ако не си гледала ще ти харесат много.

september-silvia каза...

Чакам с нетърпение постинга Емо:),звездите и космоса винаги са ме интересували,иначе ме разби с Веско Маринов и неговия фешън вид:))))