понеделник, 27 юли 2009 г.

ТОП 10 НА ЗАГАДЪЧНИТЕ ФЕНОМЕНИ


Благодарение на науката имаме обяснение за нещата, които до вчера за били загадка. Има обаче и такива, които ще си останат необяснени завинаги, поне според livescience.com. Ето какво влезе в списъка на неразгадаемите за науката феномени.
10 Връзката тяло-съзнание
Медицината едава започва да разбира начина, по който душата е свързана с тялото. Плацебо ефектът, например, показва, че хората могат понякога получават облекчаване на симптомите или страданието само защото са лекувани, без значение дали лечението е ефективно или не. При този неизучен процес, способността на организма да лекува сам себе си дава много по-съществен резултат от всичко, което съвременната медицина може да направи.
9 Психически сили и ESP
Психическите сили и свръхсетивно възприятие (ESP) се нареждат сред първите десет необясними явления, ако не по друга причина, то поради широко разпространената вярата в тях. Мнозина смятат, че интуицията (виж 3) е проява на психическа сила, начин на достъп до специални познания за света или бъдещето. Изследвани са хора, които претендират, че имат психически сили, но резултатите при контролирани условия досега са отрицателни или двусмислени. Някои твърдят, че психическите сили не могат да бъдат изследвани, или по някаква причина намаляват в присъствието на скептици или учени. Ако това е вярно, науката никога няма да бъде в състояние да докаже или опровергае съществуването на психически сили.
8 Преживявания на границата със смъртта и животът след смъртта
Хората, които са били близо до смъртта, понякога разказват различни мистични преживявания (като минаването през тунела, който води към ярка светлина, посрещането от любящи същества, чувството за спокойствие и т.н.), които може да предложи съществуването отвъд смъртта. Никой не се е завърнал с доказателства или информация, подлежаща на проверка. Скептиците предполагат, че преживяванията са естествени и предвидими халюцинации на травмирания мозък, но няма начин да знаем със сигурност.
7 НЛО
Няма съмнение, че НЛО (Неидентифицирани летящи обекти) съществуват - много хора виждат неща в небето, без да могат да ги идентифицират. Това могат да са самолети, или метеорити. Все пак, колкото и внимателно да бъдат разследвани подобни случаи, винаги ще има инциденти с НЛО, които остават неизяснени.
6 Deja Vu
Deja Vu е френски фраза означаваща "вече видяно". Става дума за усещане, че случващото се вече е преживяно преди. Жена влиза в сграда в чужда страна, за която никога е чувала и е обзета от усещането, че всичко там и е добре познато. Дали става дума за психически отклонения или реминисценции от предишен живот? Както и при интуицията (виж 3), психологията (или психиатрията?) може да предложи по-реалистични обяснения, но в крайна сметка причината и същността на явлението си остава мистерия.
5 Призраците
От шекспировия "Макбет" до шоуто на NBC Медиум, духовете на мъртвите отдавна присъстват в нашата култура и фолклор. Въпреки че доказателство за съществуването на призраци няма, очевидци продължават съобщават, че са видели, снимали и дори контактували с призраци. Има и ловци на духове, които се надяват един ден все пак да се докаже, че мъртвите могат да се свържат с живите
4 Тайнствените изчезвания
Хората изчезват по различни причини. Повечето просто бягат, някои умират при злополука, има отвлечени или убити, но най-накрая ги намират. Не е така с истинските загадъчни изчезвания. От екипажа на «Мари Селест» с Джими Хофа, Амелия Ерхарт и Натали Холоуей, има хора изчезнали без следа. Липсват доказателства за престъпление и улики, няма следи. Полицейското разследване и съдебната наука не могат да решат случая.
3 Интуицията
Дали го наричаме "шесто чувство" или другояче, всички ние имаме опит със своята или на някой друг интуиция. Разбира се, предчувствията често са погрешни. Остават обаче необяснени голям брой верни пресантимани. Хората приемат подсъзнателно част от информацията за света около себе си и отговарят с чувство или знание, без да знаят точно как и защо. За науката е трудно докаже или изучи случаите на интуиция.
2 Йети
В продължение на десетилетия очевидци съобщават за голям, космат, човекоподобен звяр. Йети изглежда съществува в цяла Америка. Въпреки това не е намерен нито един - нито убит от ловец, нито мъртъв, след като е блъснат от кола, или дори починал по естествени причини. При пълната липса на доказателства, дори зъби или кости, остават само разказите на очевидци и двусмислени снимки и филми. Науката никога няма да бъде в състояние да докаже, че няма същества като Йети и чудовището от Лох Нес.
1 Бученето в Таос
Някои от жителите и посетителите в малкия град Таос, Ню Мексико в продължение на години били обезпокоявани от загадъчен звук с ниска честота на въздуха в пустинята. Странно е че само около 2% от жителите Таос съобщават, че чуват. Някои вярват, че е причинен от необичайна акустика, други го обясняват с масова истерия или някаква тайна, зловеща цел. Независимо дали го описват като бръмчене, ръмжене или бучене, независимо дали е психологически, естествен или свръхестествен феномен, този звук си остава с неразгадан произход.

6 коментара:

Aquawoman каза...

Абсолютно съм сигурна в съществуването на духовен свят около нас, който ние не виждаме, за същества, които по някакъв начин "управляват" живота ни или поне се опитват. Не знам дали са ангели или дяволи, духове на починали, бесове, или извънземни, а защо не и всички тези, плюс други, за които не знаем. Но ги има! Колко пъти хора се разминават по чудо със смъртта, защото нещо упорито ги възпрепятства да се окажат на мястото на злополуката, по неведоми пътища. Аз не вярвам, че това е случайност. А такива яснивидци като Ванга само ни доказват, че "времето" не съществува, то е само в нашите представи.
Силви, не знам дали си чела за "Феноменът Филаделфия", когато Айнщайн за минути успява да телепортира цял кораб на няколкостотин километра от едно място на друго. Предполага се, че за тези минути корабът е навлязъл в друго измерение, защото след експеримента някои от екипажа са изчезнали, а другите са намерени полудели. За жалост преди да умре, Айнщайн изгаря ръкописите с резултатите от експеримента, твърде вероятно да е мислел, че още не сме подготвени да научим някои тайни.
И в съществуването на извънземни съм убедена. Твърде глупаво и егоистично е да считаме, че в тази необятна вселена сме единственият разум :))

Neizi_ss каза...

На мене в интерес на истината това с Де`жавюто ми е най-познато и имам наблюдения, че доста често ми се случва. Последно сега като ходих в Горна Оряховица - никога не съм била там, никога не съм се срещала с хората, с които бяхме там ...но в един момент - всичко ми беше толкова познато и знаех какво следва...
не сме единствена цивилизация, а и съм на мнение, че далеч сме и най-умните и развити същества ..така че принципно нищоне може да ме учуди.

Ivan Hristov каза...

Да! Колкото повече знаe човек, толкова повече се убеждава, че не сме сами във вселената и че има Сила, която ни ръководи. Но до голяма степен ни се дава право на личен избор, когато става дума за собствената ни съдба.

september-silvia каза...

@Дани ,задължително ще потърся тази книга,а иначе много ме вълнува мистичното и наистина съм убедена,че има духовен свят около нас,а м/у другото Анщайн е познавал и тайната,въобще е бил един необкновен човек.
@Нейзи,дежавуто непрекъснато ми се случва и на мен,особенно като пътувах из страните на Европа,толкова ми струваха познати местата които посещавах,според няма случайни неща....
@Иване,не сме сами ,ето вчера 26.07.2009г гледах с интерес една поредица за НЛО по един от българските канали,дават я всяка неделя,но няма да правя реклама на тв канала...та гледах с интерес мумифицираното тяло на извънземното,много,много интересно,още едно доказателсво ,че непрекъснато ни посещават,но дано да помогнат с нещо за развитеето на човешката цивилизация....

Владимир Кабрански каза...

Първо да ти честитя,новият изглед на твоето местенце.
По темата, чудеса наистина има, но причината често е в това,че имаме потребност да вярваме в тях.Иначе някои от тях са съвсем прозаични неща.Ще взема отношение по точка 8. Преживял съм го,но рядко говоря за това. Може би защото всеки път трябва да споря с хора, но които не се е случвало,но оспорват моите думи. Всъщност беше чудо и ще го запомня завинаги.

september-silvia каза...

Благодаря ти Владо,обичам разнообразието,дори и в блоговото пространсво,имам си и помощници за това,иначе аз ти вярвам относно твоето преживяване,не съм скептик!