четвъртък, 2 юли 2009 г.

Яйца за закуска


Ако закуската ви включва яйца, това ще ви засити за дълго и ще ви помогне да контролирате апетита си през останалата част от деня, като приемете по-малко калории. Това е становището на група специалисти по диетология от университета на щата Кънектикът.
В продължение на повече от година те са изследвали как въздействат върху апетита два типа закуски: богатата на яйчен белтък и тази, в която преобладават въглехидрати.
“Въпреки почти еднаквите калории закуската от яйца води до намаляване на количеството употребявани калории в продължение на 24 часа след храненето, като понижава чувството за глад, което липсва в продължение на повече от 3 часа”, твърдят диетолозите, цитирани от Би Би Си.
Резултатите от предишни изследвания също доказват, че яйцата за закуска помагат за по-бързото отслабване (с до 65%!) и поддържането на оптимално количество енергия през целия ден.
Специалистите не са открили съществени различия по отношение на концентрацията на холестерол и триглицериди в кръвта.
Учени от университета на щата Канзас са изследвали въздействието на закуската, състояща се от яйца, върху апетита на децата и са установили, че и при тях, както и при възрастните, ефектът е същият.
Все повече диетолози вече са убедени, че по-голямото количество яйца в менюто не вреди на здравето, защото, противно на старото схващане, не води до покачване нивото на липидите и холестерола в кръвта и съответно няма увеличение на риска от сърдечносъдови нарушения. Дори са налице доказателства, че мъжете, които изяждат седмично от 1 до 6 яйца, живеят по-дълго, а при жените е понижен рискът от инсулт.
В едно средно голямо яйце има около 70 калории, то съдържа 13 витамини и минерали, включително холин, висококачествени белтъчини и антиоксиданти.

8 коментара:

Aquawoman каза...

Значи англичаните правилно са ориентирани да закусват всяка сутрин с варени яйца :)
Това, че намаляват апетита ме заинтригува, може да опитам една седмица да започвам деня с омлет :).

Силвия Тенчева каза...

Дани,трябва да опитаме,аз ги предпочитам варени със сиренце,умирам за тази комбинация,да ти е сладко,отново да съчетаем вкусното с полезното:)

Анонимен каза...

Силви ...така няма да се разберем ...само с яйца ,ами беконаааа къде го забрави ,ААА,без такива номера на закуска ,моля те ...и да не забравиш кафето!!!! :)))

Силвия Тенчева каза...

Веско,задължиетлоно първо кафето на гладно:иначе няма кеф и удоволствие:)пък после яйцето с каквото пожелаеш:)))

Temenuzhka Petrova каза...

Ах, обожавам ги яйчицатаааа!Особено както ги правят на Хисаря за закуска:)))Цяла чиния си излапвам както съм на диета:)))

Силвия Тенчева каза...

Нуше,и двете ги обожаваме яйцата в Хисаря,чудя се от къде този добър апетит у нас,явно е признак на добро здраве:)))

Temenuzhka Petrova каза...

Така ми се яде, та две не видя, май е признак на лакомия, но се въздържам:)))

Силвия Тенчева каза...

хапни си моля те,не се мъчи,умерено а понякога и страстно го прави:)))