понеделник, 2 януари 2012 г.

Високосната 2012 година носи небесни атракции

През 2012 година ще се наблюдават изключително интересни явления, съобщи пред радио Пловдив астрономът Николай Петров от обсерваторията в Рожен.
Тъй като годината е високосна, в три от нейните месеци ще има съчетанието петък 13-ти. Освен това още в първата половина на годината ще се наблюдават уникални съчетания на планетите.
Между 20 февруари и 12 март ще може да се наблюдава планетата Меркурий на залез слънце. Тя ще се вижда дори с невъоръжено око.
Около 3 и 5 март Меркурий, Юпитер и Венера ще бъдат събрани много близо една до друга върху западния хоризонт. Отделно планетата Марс ще се доближи много близо до Земята.
На 13 март Венера и Юпитер ще бъдат толкова близо една до друга, че наблюдаващите ще ги виждат почти като слети небесни тела.
Предстои още едно интересно явление, което астрономите наричат Супер Луна, уточни д-р Петров. То ще се случи на 5 май и е пълнолуние, при което Луната ще е толкова близо до Земята, че ще изглежда много голяма.
На 6 юни ще се наблюдава т. нар. Транзит или Пасаж на Венера. Още сутринта на този ден върху диска на изгряващото Слънце вече ще се наблюдава планетата Венера. Досега в цялата история на астрономията са наблюдавани само 7-8 такива Пасажи на Венера. Именно по време на това явление през 1761 г. руският учен Ломоносов за първи път установява, че на Венера има атмосфера.
Николай Петров съобщи, че през месец ноември за пореден път ще има пълно слънчево затъмнение. То обаче ще може да се наблюдава само от Австралия и Тихия океан.
dnes.bg

4 коментара:

DSdiva каза...

Честита нова и вълнуваща, откъдето и да я погледнеш, 2012-а, Силве!
Сърдечни поздрави :*

september-silvia каза...

За много години Иве,жива и здрава бъди,много успехи и късмет през новата година!

Unknown каза...

ЧНГ Силве:)

september-silvia каза...

За много години Емо!