вторник, 21 юни 2011 г.

Далас спечели първа титла в НБА

За тези от вас които не се интересуват от баскетбол и спорт,искам да ги запозная и припомня на останалата аудитория,че миналата седмица отборът на Далас Маверикс спечели първата в историята си титла в НБА.Маврите се наложиха с 4:2 победи във финалната серия срещу Маями Хийт, и грабнаха трофея след успех насред Флорида със 105:95.
Историята на тази знаменателна победа е много интересна,защото тя е белязана от присъствието на една необкновенна личност като германеца Дирк Новицки,именно на него бих искала да спра вашето внимание и на кратко да ви разкажа за този баскетболен гений.
Той е единственият европеец с призванието MVP на редовния сезон в НБА. Дирк Новицки, най-накрая сложи на ръката си шампионски пръстен и вдигна трофея Лари О’Брайън. Но пътя до тази титла не бе никак лесен за него.
Дирк се ражда в германско градче Вюрцбург, и по -късно ще промени историята на американския баскетбол. Роден в спортно семейство, с майка професионална баскетболистка, която дори в момента работи за НБА в международна телевизия, и баща лекоатлет, като че ли за малкия Дирк пътя му като спортист е предначертан. Занимавайки се в началото с хандбал и тенис, Новицки бързо се преориентира към баскетбола, тъй като още от малък той стърчи с поне една глава над връстниците си и е гледан странно от всички, като някои дори му лепват и прозвището „изрод“. Един „трансфер“, който предопределя по нататъшната съдба на Новицки,който предопределя по нататъшната съдба на Новицки.
След като е открит от местния баскетболен треньор Юрген Менг, Новицки се запознава с най-важния човек в своя живот – Холгер Гешвинднер. Треньор, приятел, ментор и какво ли още не за Дирк, Гешвинднер е човека, който оказва най-голямо влияние и помага в най-голяма степен за израстването на Новицки както като играч, така и като човек.
На 24 юни 1998 година, във Ванкувър, Канада, Дирк Новицки е избран в Драфта от отбора на Милуоки Бъкс под номер 9 и моментално е трансфериран в Далас Маверикс, за сметка на Робърт Тейлър.Интересна подробност е, че малко преди Драфта, Новицки провежда 45 минутна тренировка с Рик Питино, тогавашен треньор на Бостън Селтикс, на която Питино остава изумен както от разнообразната и ефективна стрелба на Новицки, така и от неговите способности да се бори под коша и да подава. След тази тренировка, Питино сравнява Новицки с легендата на Селтикс – Лари Бърд, и уверява Дирк че ще го избере в Драфта. Единствената подробност, която Питино изпуска, е че Дон Нелсън, тогава начело на Далас Маверикс, също е хвърлил око на Новицки, а Маврите са малко по-напред в избора си в сравнение с Бостън. И след една сключена сделка с отбора на Милуоки, Новицки в крайна сметка се озовава в Далас, Тексас, където в последствие пренаписва историята както на баскетболния отбор Маверикс, така и на града.Но в началото изобщо не се вижда как Новицки ще се превърне в това, което е днес. Германеца се присъединява към отбор, който не е записвал участие в Плейофите от цели 8 сезона.Повратната точка за Далас и за Новицки идва през следващия сезон, когато на 4 януари 2000 година, тогавашния собственик на отбора Рос Перът младши, закупил тима за 125 милиона долара, но без никакви планове за инвестиции продава отбора на интернет милиардера Марк Кюбън за 280 милиона долара.Именно този спонсор ще промени политиката в Далас и ще мотивира играчите,ще поведе отбора на Далас към едно неочаквано и блестящо бъдеще.
Но да се върнем отново към Новицки,след доста драматични събития в неговия личен живот той сбъдва мечтата си за най-престижната титла в НБА,независимо ,че предишният сезон е свободен агент и никой не проявява интерес към него,той остава в Далас и чудото става,прави ги шампиони и покорява най-големия баскетболен връх в НБА.

2 коментара:

Unknown каза...

Знаеш ли, че всички щати са празнували победата като своя. Причината е, че всички са срещу Маями.

september-silvia каза...

Това е страхотно,а Дирк е невероятно талантлив и скромен човек,възхищавам му се:)