сряда, 31 март 2010 г.

Tom Boxer feat. Antonia - Morena


СВЕЖО И ГОТИНО:)

понеделник, 29 март 2010 г.

БЕРБАТОВ НАЙ-ПОСЛЕ С ВИСОКА ОЦЕНКА ЗА ИГРАТА СИ

Димитър Бербатов получава висока оценка - 8 от 10 - за двата си гола при победата на неговия Манчестър Юнайтед над Болтън с 4:0. Капитанът на българския национален отбор отбеляза 2-ия и 3-ия гол за тима си.

неделя, 28 март 2010 г.

ЦВЕТНИЦА- ПРАЗНИК НА ЦВЕТЯТА


ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА МОИТЕ ПРИЯТЕЛКИ С ИМЕНА НА ЦВЕТЯ- ТЕМЕНУЖКА,НЕЗАБРАВКА И ЛИЛИ! МНОГО УСМИВКИ И ЩАСТЛИВИ МИГОВЕ ДНЕС! БЪДЕТЕ ВСЕ ТАКА СВЕЖИ И КРАСИВИ КАТО ПРОЛЕТТА! ЦЕЛУВКИ ОТ МЕН!

събота, 27 март 2010 г.

Лазаровден


Лазаровден е един от най-хубавите народни обичаи. На този ден църквата чества възкръсването на Лазар. Според Библията действията на Исус около гроба на мъртвия Лазар предизвикват гнева на еврейските първосвещеници. Чрез своите постояни настоявания те успяват да убедят представителя на римската власт Пилат Понтийски. Той дава карт бланш на противниците на Христос. Същите тези Исусови противници го осъждат на смърт, но смъртната присъда е изпълнена от римляните.

Въпреки това този празник започва да се отбелязва още през ІV в. като общохристиянски празник. Много от раннохристиянските писатели и апологети на източната и западната църква посвещават част от своите творби на това събитие. Така светеца Лазар става едни от най-почитаните светии на двете църкви.

Денят на свети Лазар е разпространен по цялата етническа територия на България. Главнодействащи лица на този празник са девойките. Те преминават от една социална група в друга, т. е. те вече не са деца. Веднъш взела участие в лазаруването всяка една девойка може вече да се омъжи. Поради това Лазаровден има важно значение за тях. Това донякъде напомня на Коледуването при младежите и младите несемейни мъже

четвъртък, 25 март 2010 г.

Тайната сила на дните от седмицата


Всеки ден е подвластен на силата на различна планета. Как това влияе на характера ни и способностите ни и кога какво е най-добре да предприемаме.

Неделя – ден на Слънцето
Много народи считат за щастливци онези, които са се родили на този ден от седмицата, защото още с първата глътка въздух те получават заряд от слънчева енергия. Често доживяват до дълбока старост.
Именно в неделя жизнените сили се проявяват най-активно и начинанията ви имат огромен шанс за успех. Предварително обаче трябва добре да сте обмислили всяка авантюра, всяка сделка. А ако осъществите нови запознанства, те няма да са дълготрайни.

Понеделник се управлява от Луната
Астролозите твърдят, че Луната уравновесява жизнената сила, миналия опит и конкретните условия на живот. Тя ви помага да изразите емоциите си, предизвиква мечтателност и романтично настроение. Като най-бърза от всички планети тя е виновница за променливото настроение, разсеяността, забравянето, които типично се проявяват в този ден от седмицата. Жените, родени в понеделник, са добри домакини и са много чувствителни; мъжете пък са капризни, лениви, трудно приспособими. Поддават се лесно на чуждо влияние.
Не започвайте нищо важно в понеделник. Каквото и да предприемете, обстоятелствата бързо ще се променят, и то за лошо. Най-добре е в този ден да се занимавате с обикновени домашни задължения, да проявите внимание към близките си.
Вторник е под знака на Марс
Тази планета предизвиква динамика, предприемчивост и решителност. Марс пробужда патриотичните чувства, щедростта, издръжливостта. Затова родените в този ден защитават по-слабите, много са смели, но са трудно управляеми. Те са блестящи военни, хирурзи, спортисти.
Във вторник не бива да стоите със скръстени ръце. Избягвайте обаче домашните спорове.

Сряда е подвластна на Меркурий
Той е покровител на търговията, занаятите, знанията. Затова и родените в сряда притежават отлични посреднически способности. През този ден възприемате по-добре случващото се около вас, мисълта ви е по-бърза.
Сряда е подходящо време за пътуване, нови сделки, запознанства, учение. Запомнете обаче: през този ден не влизайте в конфликт с началника си – спорът с него ще ви струва скъпо.

Четвъртък е денят на Юпитер
Влиянието на тази планета ви прави по-разумни и по-възприемчиви спрямо различния от вашия мироглед и новите идеи. Родените в четвъртък като магнит привличат хората към себе си. Те са много талантливи организатори и при вземане на решения се ръководят не от лична изгода, а от общото благо.
Този ден е подходящ за отстояване на справедливи каузи, общуване със силните на деня. Ръководителите не е зле да знаят, че важни решения е най-добре да се взимат в четвъртък. Денят е неподходящ за уединение, търговски сделки, делови пътувания, нови познанства.

Петък е посветен на Венера
Тази планета създава атмосфера на любов и хармония с партньора и обкръжението. Родените през този ден са хора, на които може да се разчита. Носят красота и спокойствие. Обикновено свързват живота си с изкуството: поезия, театър, мода...
Петък е денят на мира, справедливостта, съзерцанието, на изкуството и любовта. Това е най-добрият ден за запознанства и сключване на брак. Макар че е много творчески, трябва да се спазва мяра във всичко. Затова в много религии петъкът е ден на въздържание. Препоръчва се постене, за да се възстанови загубената вътрешна хармония.

Събота е подвластна на Сатурн
Седмичният цикъл завършва и е време за равносметка на постигнатото. Родените в събота са твърди, решителни, търпеливи. Бавно, но неотклонно вървят към набелязаната цел. Не са общителни, склонни са към тайни. Те са добри специалисти в правораздавателните органи, в държавните учреждения, строители и земеделци.
Не е случайно, че във всички религии съботата – денят на равносметката, се посвещава на молитва. Не трябва да се започва нищо ново, нито да се предприемат дълги пътувания.

вторник, 23 март 2010 г.

Обективните хора имат по-голям късмет в любовта

Хората, които имат обективно отношение към себе си, се радват на по-здрави и по-щастливи връзки в любовта, сочи проучване на изследователски екип от Държавния университет в Охайо, съобщи "Дейли мейл".
Учените установиха, че този, който остане верен на себе си, по-лесно изгражда интимни и пълноценни връзки. Изводът се отнася както за мъжете, така и за жените.
Да си верен на себе си означава да осъзнаваш своите собствени ограничения както и областите, в които можеш да се развиваш, обяснява проф. Брънъл, ръководител на екипа.
В същото време учените откриха интересна разлика между двата пола по отношение на това как обективността при мъжете и жените се отразява на връзката им с техните партньори.
Мъжете, които остават по-верни на себе си, имат по-здрави връзки с партньорките си, докато при жените не е така. Възможно е това да се дължи на различната роля на двата пола в дадена интимна връзка в нашето общество, смятат изследователите.
За жените, които обичат да контролират близостта в една връзка, е по-лесно да го правят, когато партньорите им са наясно със своите ограничения и възможности и искат открити и честни взаимоотношения.
Тъй като мъжете играят по-малка роля в развитието на интимните отношения във връзката, те са по-малко засегнати от това дали жените са обективни към себе си или не, обяснява проф.Брънъл. БТА

събота, 20 март 2010 г.

Поверия за парите

Не бива да пренебрегваш народната мъдрост, заложена в поверията за парите.

Полезна информация, която ще ни помогне да запазим и да умножим наличните си средства.

* Не трябва да бързаш да харчиш получената заплата. Според поверието, дори не бива да броиш банкнотите. Занеси ги у дома и им дай възможност да “пренощуват” там. Едва след това можеш да ги преброиш и харчиш.

* Казват, че парите привличат повече пари към себе си. Затова си запази най-едрата банкнота и не я харчи в продължение на година. Колкото по-дълго я пазиш у дома си, толкова повече пари ще привлечеш.

* Използвай червения цвят - това е силен начин за привличане на пари. Най-добре портмонето ти да бъде в този цвят. А за да засилиш действието, носи в него червена хартия.

* Създай си навика всеки път на излизане от дома си да оставяш до огледалото в антрето банкнота, така че тя да се отразява в него. Това ще помогне за умножаването на парите ти, дори в твое отсъствие.

* Можеш да извлечеш полза и ако си взел/а пари назаем. Връщай ги сутрин, а не вечер - така средствата ти ще се множат. Поверията препоръчват по-често да даваш и по-рядко да вземаш пари назаем.

* Съществува поверие, което свързва многото пари с новия месец. В самото му начало, трябва да подрънкаш с монети. Така твоето благосъстояние ще расте едновременно с месеца.

* Отнасяй се много внимателно с парите, които се намират в портмонето ти. Те трябва да са добре подредени във възходящ или низходящ ред според тяхната стойност.

* Ако искаш да привлечеш повече пари в къщата си, поставяй метлата с дръжката надолу. * Когато прибираш в гардероба зимните си дрехи, сложи в джобовете по няколко дребни монети. Само внимавай джобовете да не са скъсани! Какво може да изплаши парите и да ги отдалечи от теб?

Ако искаш да привличаш повече средства към себе си, ти:

1. Не трябва да събираш трохите от масата с ръка.

2. Не бива да допускаш в дома ти да капе кранът на чешмата - едновременно с падащите капки ще изтичат и твоите пари.

3. Ако съседката те помоли за малко сол или хляб, не и давай - в противен случай твоето богатство ще изтече към съседите.

4. Не трябва да харчиш всичките си пари в портмонето - остави си поне малка част.

5. Не бива да броиш или да даваш пари назаем вечер или в понеделник. Не трябва да взимаш назаем във вторник - това води до безпаричие.

6. Не бива да вдигаш от земята дребни монети - така може да изгубиш не само парите си, но и здравето.

7. Не трябва да оставяш на масата празни бутилки, ключове или шапки

сряда, 17 март 2010 г.

6 начина да кажеш ОБИЧАМ ТЕ


Влюбена сте. Ядете, спите и дишате с неговия образ в съзнанието си, а изглежда, че и той чувства същото. Може ли да сте сигурна обаче, че връзката ви ще продължи да се развива? Вместо да се терзаете с подобни въпроси, му кажете какво чувствате не само чрез думи или целувки, но и чрез действия подкрепящи емоциите ви.

1. Ако обичате някого, дайте му свобода. Живейте своя собствен живот – вие също се нуждаете от пространство. Не изменяйте на нещата, които са ви интересували преди да се влюбите. Помнете, че любовта не е количество време, прекарано заедно. Тя е да знаете, че се обичате, без значение дали сте заедно или не.

2. Приложете златното правило на романтиката: отнасяйте се с него така, както искате той да се отнася с вас. Това означава да не се увличате с флиртовете. Разбира се, можете да се държите мило с други мъже, но не се поддавайте на техните многозначителни погледи или действия.

3. Слушайте когато той говори не само с ушите, но и със сърцето си.

4. Бъдете човек, на когото може да се разчита. Когато уговаряте срещи или правите обещания, спазвайте ги. Ако не можете, проявете отговорността да обясните защо.


Обаждайте му се, когато кажете, че ще се обадите. Той сигурно мрази да виси до телефона с часове, колкото и вие. Точността е чудесен начин да изградите доверие помежду си.

5. Разрешавайте споровете така, че и двамата да печелите накрая. Не крещете и не обвинявайте. Вместо това се фокусирайте над това защо сте разочаровани и двамата, и намерете ново поведение или начин да избегнете същия проблем в бъдеще.

6. Той е личност, а не глина, която може да променя формата си, когато вие пожелаете. Не се опитвайте да го променяте или да го карате да се впише в представата ви за идеален мъж. Той не е ваш личен проект, а е това, което е. Ако приемате това – чудесно, ако не... намерете си някой друг.

вторник, 16 март 2010 г.

Бербатов строи стадион на Дървото за 50 хиляди лева

Фондацията на Димитър Бербатов ще финансира изграждането на футболен стадион в гимназията по дървообработване и строителство и архитектура в Хасково.Проектът на Дървото е бил одобрен измежду 1200 проекта посветени на развитието на спорта в училищата.По програмата "Активни и здрави" партньори са още Данон и МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИЗИЧЕСКОТО ВЪЗПИТАНИЕ И СПОРТА.
Проекта на Хасковскто училище е един от 9-те за цялата страна одобрени за финансиране.Той включва изграждането на затревено футболно игрище със седалки на обща стойност 50 хиляди лева.На това игрище ще могат да се играят мачове от детски и юношески първенства на България.

неделя, 14 март 2010 г.

6 неочаквано полезни навика


Сигурно ви се е случвало (и не само по празници и преди рождения ви ден) да си кажете “От утре ставам нов човек!”. Но след броени дни установявате, че нещо не се получава. Всъщност, за да постигнете положителен резултат не са нужни толкова много усилия. Достатъчно е да промените само няколко от вредните си навици, като ги замените с други – полезни за здравето.

1. С четка за зъби срещу... депресията

Ако сте свикнали да правите повечето неща с дясната си ръка, опитвайте се да използвате по-често и лявата (или обратното). По време на тези непривични действия в мозъка се изработва неврофакторът BDNF, който е особено полезен при стрес и депресия.

Конкретен съвет: Опитвайте се всеки ден да си миете зъбите с другата ръка. Това елементарно действие ще подобри настроението и паметта ви, обещават учени.

2. Една ябълка вместо сок

Доказано е, че чаша ябълков сок преди хранене ни помага да ядем по-малко. Но още по-добре изяждайте по една ябълка. Така ще приемете по-малко калории (в една чаша сок има поне 3 ябълки), но пък ще се почувствате по-сити - в плода има повече целулоза.

Конкретен съвет: Ако изяждате по една ябълка преди закуска, обяд и вечеря, ще приемате дневно с около 500 калории по-малко.

3. Жената – живот според... цикъла

Любопитно изследване, проведено в Университета на Пенсилвания показва, че жената е най-продуктивна в работата през дните преди овулацията, т.е. около 10 дни след менструацията. Именно тогава е пикът на половите хормони в кръвта. Американските учени смятат, че естрогените правят човек по-креативен, а тестостеронът ни добавя решителност.

Конкретен съвет: Използвайте умело тези десетина дни. Когато идеите преливат в главата ни, а тестостеронът ни дава смелостта да ги изразим, имаме реален шанс да свършим доста работа, и то добре. Но не бива и да се форсират нещата - съществува вероятност заради хормоните да се вземат прибързани решения.

... отричат ползата от дъвката, но според статия в списание Neuroscience Letters движенията при дъвченето активизират работата на тези области от мозъка, които отговарят за концентрацията и паметта.

Конкретен съвет: Винаги имайте под ръка дъвка – дори да не ви помогне да се концентрирате, най-малкото ще почисти зъбите ви след хранене.

5. Не турско, а от машина

Турското кафе според мнозина е по-вкусно и ароматно. Но е доказано, че то съдържа повече мазнини, които повишават нивото на “лошия” холестерол. Кафето, приготвено в кафе машина с хартиен филър е много по-безвредно от тази гледна точка.

Конкретен съвет: Купете си машина за шварц кафе – не само сутрин ще правите по-бързо кафето, но и ще предпазите кръвоносните си съдове от натрупване на плаки.

6. Да тренираме с... музика

Безспорно е много по-приятно да се тренира на някакъв музикален фон. Но не всяка музика е подходяща, уточняват английски физиолози, посветили цяло изследване на влиянието на различните мелодии върху сърдечната дейност. Според тях изборът трябва да бъде индивидуален и да е съобразен със сърдечния ритъм в покой.

zdrave.bg

сряда, 10 март 2010 г.

МОНОЛОЗИТЕ НА ТЯЛОТО


Тялото е доста интелигентен събеседник. За разлика от повечето скучни разговори, които водите всеки ден, то ви изненада с новина. Чуйте го.

НОСЪТ казва...
Че дяволски се изнервя, когато с всичка сила се изсеквате в книжна салфетка. При това действие опасността от възникване на възпаление е 10 пъти по-висока, отколкото при кашляне или кихане. Правилният подход е: едната ноздра се затиска, а устата се притваря, за да се намали налягането в ушните тъпанчета. После се повтаря същото с другата ноздра. И колкото и да ви е неприятно, погледнете какво сте събрали \ в кърпичката. Ако секретът е прозрачен, а не зелен или жълт, по-скоро носът ви тече заради алергия, а не от простуда.

УШИТЕ казват...
В никакъв случай да не „копаете дълбоко и старателно в тях с памучни тампони! Те се справят.прекрасно и сами със задачата за очистване. Ровичкането с козметичните пръчици може да повреди естествения слой (т.е. смятаната от нас за проява на лоша хигиена ушна кал), който защитава ушната мембрана от прах и инфекции. Нещо повече, увличането по операция почистване може да доведе до сериозно увреждане на тъпанчетата и до загуба на слуха в крайна сметка!

СЪРЦЕТО казва...
Че най-големият подарък, който можете да му направите, е правилното хранене. След дългогодишни експерименти учени от Харвардския университет стигнаха до извода: хранителен режим, в който преобладават плодове, зеленчуци, риба и пълнозърнест хляб, съкращава 3 пъти вероятността от заболявания на сърцето и кръвоносната система. И още: сърцето повелява да изключите цигарите от вашето постоянно обкръжение, защото час и половина пасивно пушене е достатъчно, за да навреди сериозно на артериите.

СТОМАХЪТ казва...
Да му помагате винаги след преяждане, като хапнете парче ананас или лимон. Ананасът съдържа веществото бромелин, подпомагащо разграждането на въглехидратите. А лимоновият сок великолепно стимулира храносмилателните Процеси. Още едно благодатно средство - изпитата час след хранене чаша чай от мента с лимон действа оздравително не само за стомаха, който се отърсва по този начин от чувството за тежест, но и на неговите съседи - черния дроб, жлъчката и бъбреците.

НОКТИТЕ казват...
Да обърнете внимание на кръвоносната система и кръвообращението си, ако забележите посиняване под прозрачните плочки. А станат ли доста чупливи, проверете показателите на желязото в кръвта. Но главното, за което молят, е поне месец в годината да си почиват от лак.
Че след дългата и студена зима вече няма сили да се справя сама с възстановяването си по естествен път. Доказателството е видимо - започва да се лющи. Можете да я подкрепите, като приемате ежедневно
витамините от група В и ползвате лосиони и скрабове с колаген и витамин Е.

неделя, 7 март 2010 г.

Съвременна семейна притча


Мъж и жена живели заедно 30 години. В деня на техния 30-годишен юбилей жената, както обикновено, изпекла питка - тя правела това всеки ден, това отдавна било традиция в семейството. На закуска, както винаги тя разрязала питката напречно и намазала с масло двете части. И както всеки ден посегнала да подаде на мъжа си горната половинка, но ръката й се спряла...
Помислила си: "В деня на нашата 30-годишнина самата аз искам да изям тази румена, препечена част от питката; за нея съм си мечтала 30 години. В края на краищата, 30 години аз бях примерна съпруга, отгледах му прекрасни синове, бях вярна и добра любовница, въртях цялото домакинство, толкова сили и здраве отдадох на семейството ни".
Вземайки това решение, тя подала на мъжа си долната част на питката, а ръката й затреперила - нали нарушавала 30-годишната традиция!
А мъжът й, поемайки питката, й казал: "Скъпа моя, днес ти ми направи неоценим подарък! 30 години не съм ял своята любима долна част на питката, защото смятах, че тя по право ти принадлежи".
spiralata.net

сряда, 3 март 2010 г.

Научих ...

Научих -
че не е важно какво имаш в живота си,
важното е кого имаш в живота си.

Научих -
че можеш да разчиташ на обаянието си
около петнайсет минути.
След това е по-добре да знаеш нещо.

Научих -
че не трябва да сравняваш себе си
с най-доброто, което другите могат да направят,
а с най-доброто което ти можеш да направиш.

Научих -
че не е важно какво се случва с хората
Важното е какво правят те по въпроса.

Научих -
че за секунда можеш да извършиш нещо,
заради което ще те боли цял живот.

Научих -
че можеш да продължиш напред
дълго, след като си решил че повече не можеш.

Научих -
че сме отговорни за това, което правим
независимо какво чувстваме.

Научих -
че или контролираш отношението си към хората
или то те контролира.

Научих -
че да се научиш да прощаваш изисква практика

Научих -
че истинското приятелство продължава да расте
дори през големи разстояния.
Същото се отнася и за истинската любов.

избрано от "Историите които ме научиха да живея"

понеделник, 1 март 2010 г.

ПЪРВИ МАРТ-БАБА МАРТА!


Най-важното от народните обичаи за Първи март е връзването на мартеници: бели и червени за здраве. Някога са завързвали само на ръката усукани бял и червен конец, но с годините започнали да правят мартеници в различни форми и видове, които се окачват на гърдите. В Родопите слагали мартеници от двете страни на главата на булката, за да не я урочасат.
Сутринта рано стопанките простират или закачват пред домовете си червени престилки, пояси, прежди, черги или пресукани червени конци: те пазели къщата, да не влезе в нея злото — болести и немотия. Като ги видела, баба Марта щяла да се разсмее и да пекне слънце.