събота, 30 октомври 2010 г.

Футболът е мъртъв...


През сезон 2009/10 Диего Милито безспорно бе най-добрият нападател в света. Аржентинецът отбеляза 30 гола за Интер във всички състезания, в които клубът взе участие (и спечели). И въпреки това не влезе в списъка на кандидатите за най-престижното индивидуално отличие във футбола.
Сред 23-мата номинирани за "Златната топка", която за пръв път се организира съвместно от ФИФА и списание "Франс футбол" само трима са по-резултатни - Дидие Дрогба, Кристиано Роналдо и отбелязалият 47 попадения Лионел Меси. Никой от тях обаче няма толкова много решителни голове, колкото Милито.
Може би изобщо в историята на футбола няма друг играч, който за един сезон да е вкарал толкова важни попадения.
Единственото що-годе разумно обяснение Диего да не е в списъка е, че той не взе особено участие в световното първенство. Националният селекционер Марадона предпочиташе Гонсало Игуаин и като първа негова резерва Серхио Агуеро. В резултат на това Милито получи 11 минути като смяна срещу Нигерия и титулярно място в третия мач без значение в групата срещу Гърция.
По традиция в годините на световно първенство "Златната топка" се печели от футболисти, които са блеснали там - Матеус през 1990, Стоичков през 1994, Зидан през 1998, Роналдо през 2002 и Канаваро през 2006. Но от това не би следвало автоматично да бъде игнорирано едно от най-ярките индивидуални представяния за един сезон на клубно ниво за всички времена. Особено като се има предвид, че ЮАР 2010 бе компрометиран от неконтролируемата пластмасова топка и бе може би най-слабият мондиал като качество на играта и футболна техника през последните 50 години.
sportkafe.bg

5 коментара:

Анонимен каза...

Хубава статия, но не съм съгласен с нея :)
Уесли Снайдер, като голмайстор на световното и архитект на почти всички важни голове за Интер и Холандия би трябвало да спечели. Шави също я заслужава. Пред Милито бих поставил Диего Форлан и Лео Меси. Но съм съгласен, че Милито трябваше да е в списъка :)

Unknown каза...

Много ми хареса мондиала от 1998 :)беше най-атрактивен :)

Valkocompany каза...

Нормално беше да влезе в ТОП 5:)

september-silvia каза...

@Ламоте,хубаво,че беше Интер хората да научат за Милито,на талантливите футболисти трябва да им се дава шанс...
@Eмо,за мен най-вълнуващо беше световното през 1994г:)))
@Вальо,на същото мнение съм,приятна неделя на всички и успешна нова седмица:D

Unknown каза...

Силве, '98 бразилците танцуваха по терена - истинко удоволствие :)