четвъртък, 10 декември 2009 г.

Кафе + алкохол = смъртоносна смес


Американски учени откриха, че кафето след алкохол не действа отрезвяващо, а засилва ефекта му, съобщи БТА, позовавайки се на в. "Дейли мейл" и в. "Дейли телеграф".
Комбинацията на алкохол и кафе създава потенциално смъртоносна смес и човек по-трудно си дава сметка, че е пиян.
Изследването, което е публикувано в сп. Behavioural Neuroscience, показва, че популярните енергийни напитки, които съдържат кофеин, повишават рисковете от напиване, а не ги намаляват. В лабораторни тестове върху "пияни" мишки кофеинът правел гризачите по-бодри, но не неутрализирал ефекта от алкохола. Той дори намалявал способността на животните да избягват опасностите при движение из лабиринт.
Изследването на учените от университета "Темпъл" във Филаделфия, ръководени от д-р Томас Гоулд, открило, че кафето маскира ефектите от пиянството и може да доведе до неуместни решения с катастрофални последици.

bta

12 коментара:

Neizi_ss каза...

Е за това не пия кафе като съм седнала на маса с вино имезе :) Дори винаги съм се чудила на хората, които като видят, че пиенето им е дошло в повече бързат дапоръчват кафе ...

september-silvia каза...

Нейзи,не си ли забелязала,че винаги в края на някъква вечеря коктейли или шведска маса след обилно хапване и пийване се пледлага кафе,до сега не се бях замисляла за ефекта но ето,учените са помисли и в/у това:)

Valkocompany каза...

Аха
Аз за целта пия кафе само сутрин
Разбира се - в чаша за чай :))

september-silvia каза...

Аз също само сутрин в големи дози,след алкохола предпочитам нещо друго но не и кафе:)))примерно вода или натурален сок, и на вече леглото:)

Aquawoman каза...

А аз съм чувала, че комбинацията е много вредна за стомаха.
Но българинът така си изтрезнява - с кафе и зелева чорба. Едни амариканци ли ще ни променят, ама ха! :))

september-silvia каза...

Дани,добра идея със зелевата чорба,аз бих допълнила и шкембе чорба:)))

Unknown каза...

Наистина лоша комбинация :) хем ти е замотана главата, хем не можеш да заспиш.

september-silvia каза...

Гадно Емо,за това никакво смесване,само на един вид алкохол ще караме:)))

Unknown каза...

Аз ще си остана на кафенце ;)

september-silvia каза...

Добре,ама по празниците само кафенце ли ще пиеш?Хубаво е нещо загряващо за отскок:)

Neizi_ss каза...

Да чукам на дърво ... понежесм имала години с доста купони и изтрезняване - сякаш съм намерила формулата за себе си така щото да не ме боли глава на другия ден .../освен ако не е бил менте алкохола/ ...задължителното суловие е да се наспи човек на другия ден ...но не и да преспи ..демек да не е повече от нормалното ...никви кафета по време на купона ...Силив е права ако спреш вечерта да пиеш продължина натурален сок - никаква вода ..нито вечерта - нито на другия ден ...тогава ефекта е,ч е все едно сега започваш да пиянстваш :)

september-silvia каза...

Нейзи, много си мъдра бейби:),най-важен е личния опит,приятна неделя и целувки!