сряда, 16 декември 2009 г.

Как да увеличим хормоните на щастието


Усещането за радост или тъга, както и любовното влечение също зависят от определени биохимични процеси в човешкия организъм. Хората изпитват чувства при всякакви условия - и в горещина, и в студ. И ако се научим да влияем на тези процеси, животът ни ще бъде много по-хармоничен и щастлив.
В човешкото тяло има специфични вещества – ендорфини, които се синтезират в нервните клетки на главния мозък. Те оказват влияние на емоционалното състояние, намаляват прага на възприятието на болката, т.е. дават възможност на човек да се чувства радостен, щастлив и удовлетворен от живота. Една от основните функции на ендорфините e включване на системата за „вътрешно възнаграждение”, което става при постигане на положителни резултати, при хранене или в момент на сексуално удоволствие.
Трите основни елемента, които на химично ниво поддържат нашия емоционален фон, са:
- Анандамид – веществото, което регулира предаването на нервния импулс, играе роля в механизмите на репродукцията, процесите на запомняне на информацията, формирането на усещането за болка, апетита, депресивните състояния.
- Серотонин – най-важният невромедиатор (биологически активно вещество, което участва в предаването на нервния импулс), хормон, който се образува от аминокиселината триптофан. Той също такат повишава двигателната активност, способства за подобряването на емоционалната нагласа и увеличава общителността.
- Допамин – хормон-невромедиатор, който се отделя при изпитване на някакво удоволствие (например по време на ядене, при полов акт и т.н.)
Според специалистите, недостигът на тези три вещества води до понижаване на настроението, тревога и депресия.
Как да попълним необходимите запаси от „хормони на щастието”.
1. Диета
Ако сте като цяло здрав човек и в менюто ви има достатъчно продукти като хляб, банани, шоколад, сладки плодове, захар, можете да бъдете спокойни за нивото на серотонин във вашия организъм. Тези продукти са богати на триптофан, от който се синтезира.
zdrave.bg

4 коментара:

Unknown каза...

viva Discovery channel

Unknown каза...

Силве, ако не гледала този филм - за човешкото тяло направи го-заслужава си :)

september-silvia каза...

Dobre Emo,otdavna sam go gledala, no ne mi pre4i pak da go napravia,no 6okolada opredeleno pomaga za dobroto nastroenie.

Unknown каза...

Да помага :)