неделя, 22 ноември 2009 г.

Любопитно!Заснеха камъни, които се търкалят сами в "Долината на смъртта"


В. "Дейли мейл" и в. "Дейли телеграф" публикуваха снимки на действително търкалящи се камъни в националния парк"Долина на смъртта" в Калифорния, предаде БТА.
В зловещата тишина и жега от 50 градуса по Целзий грамадните камъни изглежда се търкалят плавно без чужда помощ. Някои скали, тежащи около 250 фунта (1 фунт = 453,6 грама), се движат сами по права линия върху свръхравната повърхност на пустинята. На година може да изминават над 350 метра. Камъните оставят следи в пясъка на места, където почти не стъпва човешки крак.
40-годишният Фотограф Марк Бърн, който от години документира мистериозните движения на камъните, казва: "Някои от тези скали тежат колкото човек и трудно можем да си ги представим да се хлъзгат през пустинята". Той добавя: "Те трябва да са оригиналните живи "ролинг стоунс". Движат се през пясъка и досега никой не е разбрал напълно как го правят".
Учените смятат, че явлението се дължи на съвпадение на специфични метеорологични условия. Провеждани са изследвания и се предполага, че камъните се движат от комбинация между ветрове със скорост 145 км/ч., ледени образувания през нощта и тънки слоеве мокра глина върху повърхността на пустинята. Бърн обяснява, че повечето от камъните се намират върху дъното на старо езеро, където земята е изключително равна. Според него една от най-правдоподобните теории е, че водата, надигаща се изпод пясъчната повърхност, се изтласква от вятъра и образува повърхност, по която скалите могат да се търкалят.
Долината на смъртта се намира на 282 фута (1 фут = 30,48 см) под морското равнище и е най-ниската точка в САЩ. Повърхността е почти напълно равна и държи рекорда за втората най-висока температура, регистрирана на сушата, 58 градуса по Целзий.
През 90-те години на 20 в. екипът на проф. Джон Рийд от "Хемпшир колидж" в Масачузетс заключи, че камъните може да се движат, когато се забият в пластове лед, които се образуват нощем върху повърхността на пясъка. Когато ледът се стопи, пясъкът и вятърът придвижват скалите.

Източник: БТА

11 коментара:

Unknown каза...

Ролинг Стоуснс - браво! Готина тема :)
По темата - температурните амплитуди предизвикват разширение на материалите но за 325м/година може би наистина има друга причина..

september-silvia каза...

Да Емо:)сигурно има друга причина,направо си е мистерия,много ме заинтригува темата,мистичното винаги мее привличало:)

Unknown каза...

Аз винаги намирам някакво обяснение на мистичните неща и за това в някой случай е по добре да си мълча :)

september-silvia каза...

Ами сигурно си прав,писал си наука ,интересно ми е с какво точно се занимаваш:)?Тайната на необкиновенните неща,привличат ме като магнит...

Unknown каза...

Силве, за да ти отговоря на този въпрос ще трябва първо да го изясня лично за мен :) майтапя се, но геологията ми е хоби;), а колкото до необикновените неща питай, каквото знам ще ти кажа.

september-silvia каза...

Емо,за житните кръгове какво ще кажеш,те са дело на....знаеш на кого!?!

Unknown каза...

Според мен не, но ето ти още един поглед върху въпроса http://vbox7.com/play:ab306251

Valkocompany каза...

Долината на смъртта е любимата ми местност.В толкова много американски филми съм я гледал, че чак се изпотих в момента :))

september-silvia каза...

@Емо,сега слушах по бтв темата за кръговете,повечето мнения на специалистите са че те са от други цивилизации,аз също съм убедена,нищо ,че в клипчето дават и друга теза и нагледност на феномена...
@Вальо,тази долина си е доста зловеща...като филм на Хичкок.

Unknown каза...

Силве имаш си фен от БТВ, който се опитал да отговори на втпроса :)

september-silvia каза...

Ама наистина мн интересно,цял ден да ти задавм въпроса и по БТВ да ми отговорят,хахахаха,телепатията се развива в Бг и по света:))))