неделя, 22 ноември 2009 г.

Любопитно!Заснеха камъни, които се търкалят сами в "Долината на смъртта"


В. "Дейли мейл" и в. "Дейли телеграф" публикуваха снимки на действително търкалящи се камъни в националния парк"Долина на смъртта" в Калифорния, предаде БТА.
В зловещата тишина и жега от 50 градуса по Целзий грамадните камъни изглежда се търкалят плавно без чужда помощ. Някои скали, тежащи около 250 фунта (1 фунт = 453,6 грама), се движат сами по права линия върху свръхравната повърхност на пустинята. На година може да изминават над 350 метра. Камъните оставят следи в пясъка на места, където почти не стъпва човешки крак.
40-годишният Фотограф Марк Бърн, който от години документира мистериозните движения на камъните, казва: "Някои от тези скали тежат колкото човек и трудно можем да си ги представим да се хлъзгат през пустинята". Той добавя: "Те трябва да са оригиналните живи "ролинг стоунс". Движат се през пясъка и досега никой не е разбрал напълно как го правят".
Учените смятат, че явлението се дължи на съвпадение на специфични метеорологични условия. Провеждани са изследвания и се предполага, че камъните се движат от комбинация между ветрове със скорост 145 км/ч., ледени образувания през нощта и тънки слоеве мокра глина върху повърхността на пустинята. Бърн обяснява, че повечето от камъните се намират върху дъното на старо езеро, където земята е изключително равна. Според него една от най-правдоподобните теории е, че водата, надигаща се изпод пясъчната повърхност, се изтласква от вятъра и образува повърхност, по която скалите могат да се търкалят.
Долината на смъртта се намира на 282 фута (1 фут = 30,48 см) под морското равнище и е най-ниската точка в САЩ. Повърхността е почти напълно равна и държи рекорда за втората най-висока температура, регистрирана на сушата, 58 градуса по Целзий.
През 90-те години на 20 в. екипът на проф. Джон Рийд от "Хемпшир колидж" в Масачузетс заключи, че камъните може да се движат, когато се забият в пластове лед, които се образуват нощем върху повърхността на пясъка. Когато ледът се стопи, пясъкът и вятърът придвижват скалите.

Източник: БТА

11 коментара:

Емо каза...

Ролинг Стоуснс - браво! Готина тема :)
По темата - температурните амплитуди предизвикват разширение на материалите но за 325м/година може би наистина има друга причина..

Силвия Тенчева каза...

Да Емо:)сигурно има друга причина,направо си е мистерия,много ме заинтригува темата,мистичното винаги мее привличало:)

Емо каза...

Аз винаги намирам някакво обяснение на мистичните неща и за това в някой случай е по добре да си мълча :)

Силвия Тенчева каза...

Ами сигурно си прав,писал си наука ,интересно ми е с какво точно се занимаваш:)?Тайната на необкиновенните неща,привличат ме като магнит...

Емо каза...

Силве, за да ти отговоря на този въпрос ще трябва първо да го изясня лично за мен :) майтапя се, но геологията ми е хоби;), а колкото до необикновените неща питай, каквото знам ще ти кажа.

Силвия Тенчева каза...

Емо,за житните кръгове какво ще кажеш,те са дело на....знаеш на кого!?!

Емо каза...

Според мен не, но ето ти още един поглед върху въпроса http://vbox7.com/play:ab306251

Valkocompany каза...

Долината на смъртта е любимата ми местност.В толкова много американски филми съм я гледал, че чак се изпотих в момента :))

Силвия Тенчева каза...

@Емо,сега слушах по бтв темата за кръговете,повечето мнения на специалистите са че те са от други цивилизации,аз също съм убедена,нищо ,че в клипчето дават и друга теза и нагледност на феномена...
@Вальо,тази долина си е доста зловеща...като филм на Хичкок.

Емо каза...

Силве имаш си фен от БТВ, който се опитал да отговори на втпроса :)

Силвия Тенчева каза...

Ама наистина мн интересно,цял ден да ти задавм въпроса и по БТВ да ми отговорят,хахахаха,телепатията се развива в Бг и по света:))))