петък, 6 ноември 2009 г.

ОВЦЕТЕ

Живеел едно време един цар и всичко си имал. Но за нещастие върху царството му се струпали беди. Настъпила страшна суша, след нея съседният цар нападнал царството и го превзел.
Започнала епидемия, която отнела живота на цялото царско семейство и на половината население на царството. Войските на съседния цар нападнали столицата и избили останалите.
На царя му се наложило да се спасява и той побягнал към съседното царство, където царят му бил приятел. По пътя го нападнали разбойници, взели го в плен и три години престоял при тях и работел най-долната работа, докато му се удало да избяга.
Стигнал да столицата на съседното царство и поискал да се види с царя, но войниците не му повярвали, като видели опърпаните му дрехи и го отпратили.
Наложило му се една година да работи, докато припечели пари за нови дрехи.
Най-накрая се явил при своя приятел царя, но за негово огромно разочарование, последният му дал 100 овце. Обиден от липсата на приятелство, нашият цар все пак започнал да пасе овцете - нямал по-добра алтернатива.
До една година овцете му били изядени от вълци и той пак отишъл да моли приятеля си за помощ. Дали му 50 овце, които обаче не след дълго паднали в пропаст и умрели всичките.
Отишъл трети път и тогава царят му дал 25 овце. Този път нищо не се случило, злополучният цар ги пасял и след време стадото му се умножило и стигнало 1000 глави.
Отишъл той при приятеля си и му се похвалил.
Тогава царят наредил да му се вземат 1000-те овце и да му дадат съседното царство.
- Но защо не направи това веднага, попитал царят, защо трябваше да ми даваш да паса овце? Защо не ми даде царство от самото начало?
- Защото от него нямаше да остане камък върху камък. - отговорил мъдрият му приятел -Аз просто почаках, докато свърши черния момент от живота ти. Сега вече виждам, че е настъпил следващият етап от твоята съдба. Овцете бяха само показател...

6 коментара:

Емо каза...

При нас трябва да ги пращаме на обучение отвъд океана и по-надолу от Панама :)

Силвия Тенчева каза...

:)))))))))Нашите овце и те като нас,нищо не ги оправя,ние сме различни от всички нации,за това цъфтим и връзваме:)

Neizi_ss каза...

В случая бих казала, че поуката от притчата е, да не роптаем срещу съдбата , а просто да изчакаме философскии търпеливо да мине черния момент отживота ни - тогава търпението нище бъде възнаградено и ще грейне слънце и на нашата улица - с две думи човек не трябва да се отчайва, ако се случи така, че късмета на Петък`13-ти госледва известно време ..все ще дойде момнет, когато ще се умори ..и ще просветне :)

Силвия Тенчева каза...

Нейзи,като спомена за петък -13 ти мисля,че другата седмица петък е точно такъв:)а за черните периоди в живота ни всеки преминава през такива,иначе няма развитие!

Bla каза...

Петък 13-и е страхотна дата/филм. :)

Силвия Тенчева каза...

Bla,как се казваш?само филм ли на 13ти или за 13-ти?