петък, 13 ноември 2009 г.

Петък -13-ти страхотен ден :)

Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. Доналд Доси, основател на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина, казва, че страхът от петък, 13-и измъчва между 17 и 21 милиона американци. Симптомите варират от умерена тревога до тотална паника. Психолози са установили, че хората, които се считат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошия късмет. Една четвърт от анкетирани свързват числото 13 с лошия късмет. Именно тази група хора е най-вероятно да бъдат разтревожени в дни като петък, 13-и.
Страхът от петък, 13-и е наречен paraskevi dekatria phobia (съчетание от думите петък, 13 и страх на гръцки).Въпреки всичко обаче много от хората по цялото земно кълбо продължават да вярват в този ден. Мит, реалност или просто втълпения от разни хора, този ден съществува и се вярва в него.
Корените на суеверието
Има няколко хипотези за окрените на суеверието:
На Тайната вечеря присъстват общо 13 души — Исус и 12-те апостоли. И до днес у много народи съществува поверието 13 души да не сядат заедно на маса. Предателят Юда идва последен - 13-и. А и Спасителят е разпънат именно в петък.
Суеверието се свързва и с лунно-слънчевия календар, който трябва да има по 13 месеца в някои години, докато Григорианският и лунният ислямски календар винаги имат по 12 месеца в годината.
Според други лошата си слава числото 13 дължи на древен скандинавски мит. 12 богове празнували във Валхала, домът на бог Один. Пакостливият бог на злото и огъня Локи нахълтал неканен на празненството като 13-и гост и коварно убил със стрела от имел бога на радостта Балдер. Земята потънала в мрак и траур.http://www.standartnews.com/

А на мен определено не ми пука от тази дата,иначе не бих се бракувала точно на 13-ти юли,иначе беше събота,а и винаги ми е вървяло на 13-ти ,и като студентка и като спортистка:)
Прекрасен петък ви желая приятели!!!

9 коментара:

Valkocompany каза...

В петък -13 няма да излизам.В този ден и на тази дата винаги съм имал проблеми.Предпочитам да бъда във вакуум отколкото някоя тухла да падне върху главата ми . Поздрави.

september-silvia каза...

Ами щом си го усетил ,че е така ,си стой на сигурно място,аз не се притеснявам,важна е настройката,поздрави и от мен Вальо!

Unknown каза...

Силве, не знам какво са се прехласнали по този петък 13, ама на мен събота 14 ми е по страшен :)))

Lil каза...

Обожавам Петък 13-ти :) Любим ден и любимо число.Няма нищо фатално в него,освен ако не си го втълпиш :)

september-silvia каза...

Защо Емо,защо ти е страшна тази събота,какво ще става тогава,какво имаш в превид?

Владимир Кабрански каза...

Напълно си права:). Аз съм роден на 13. Е не в петък, но цялата злокобност на това съвпадение идва от предубеденост.

september-silvia каза...

Лили,Владо,денят си e чудесен,всичко е нагласа и предубеденост,днес ми беше много късметлийски дeн:)пък и петък винаги си е ден на майстора:)))

Aquawoman каза...

Винаги съм се чудела на този неоснователен страх. В крайна сметка на човек му се случва винаги това, от което най-много се страхува ;))

september-silvia каза...

Дани,денят си е супер просто,само трябва да мислим позитивно и да не привличаме лоши случки.