Австралийски учени откриха, че храните, съдържащи мастни киселини Омега-3 намаляват риска от развитие на макулна дегенерация, която е основната причина за слепота.
Макуларната дегенерация е хронично патологично състояние, свързано с прогресивно влошаване на централното зрение, като често периферното остава незасегнато.Патологичният процес се развива в участъкът от ретината, отговорен за централното, най-ясно и контрастно цветно зрение (макулата). В резултат на това се затруднява четенето, ясното фокусиране на предмети, разпознаването на лица. Постепенно се появява замъгляване и размазване на зрението, което силно затруднява ежедневието на човек и влошава качеството му на живот. Най-често заболяването се свързва с възрастовите промени в областта на макулата и поради това обикновено се обозначава като възрастово-зависима макулна дегенерация. Засяга предимно хора над 50-годишна възраст, а над 65 честотата му още повече се увеличава. Съществува и ювенилна форма на заболяването, която се наблюдава при млади хора и се дължи на генетични аномалии, водещи до постепенна атрофия на макулата. В изследване, направено в Австралия, взели участието 2454 души. Доброволците са били помолени редовно да консумират поне една- две порции орехови ядко на седмица. След 10 години, изследователите установи, че при участницитеу които редовно са консумирали ядки, риска от развитие на макулна дегенерация се е намалил с близо 35%. Резултатите, оповестени от специалистите от Университета на Сидни показват, че изяждането на поне една порция риба седмично, намалява риска от ранно развитие на патологичното състояние с 31%. Офталмолозите алармират, че заболелите от дегенерация на ретината драстично се увеличават и само в Англия тази диагноза е поставена на повече от 500 хил. души. На половината от тях са била поставена диагноза „слепота“ или „частична загуба на зрението”.
В статия за списанието The Archives of Ophthalmology, Дженифър Тан, ръководител на изследването отбелязва, че получените резултати подкрепят хипотезата, че хранителния режим влияе на зрението. Увеличаването приема на храни, съдържащи полиненаситени, Омега-3 мастни киселини, както и редовната употреба на риба и / или ядки могат да предпазят организма от развитие на макуларна дегенерация в ранните стадии на болестта. Известно е, че мастните киселини пречат на образуването на плаки в артериите, намаляват дразненето и предпазва клетките на ретината от вредното въздействие на окислителните процеси в ортанизма. Според друга публикация в същото списание, хора, чийто ежедневно меню е с високо съдържание на зехтин - 100 мл на седмица, са по-малко застрашени да развият болестта, отколкото тези, които консумират не повече от 1 мл от продукта в седмицата. Въпреки резултатите, учените, са на мнение, че проучванията трябва да продължат. Изследванията трябва да покажат как промяната в дневната диета може да предотврати или забави развитието на макуларна дегенерация.
-------------------------
Макуларната дегенерация е хронично патологично състояние, свързано с прогресивно влошаване на централното зрение, като често периферното остава незасегнато.Патологичният процес се развива в участъкът от ретината, отговорен за централното, най-ясно и контрастно цветно зрение (макулата). В резултат на това се затруднява четенето, ясното фокусиране на предмети, разпознаването на лица. Постепенно се появява замъгляване и размазване на зрението, което силно затруднява ежедневието на човек и влошава качеството му на живот. Най-често заболяването се свързва с възрастовите промени в областта на макулата и поради това обикновено се обозначава като възрастово-зависима макулна дегенерация. Засяга предимно хора над 50-годишна възраст, а над 65 честотата му още повече се увеличава. Съществува и ювенилна форма на заболяването, която се наблюдава при млади хора и се дължи на генетични аномалии, водещи до постепенна атрофия на макулата. В изследване, направено в Австралия, взели участието 2454 души. Доброволците са били помолени редовно да консумират поне една- две порции орехови ядко на седмица. След 10 години, изследователите установи, че при участницитеу които редовно са консумирали ядки, риска от развитие на макулна дегенерация се е намалил с близо 35%. Резултатите, оповестени от специалистите от Университета на Сидни показват, че изяждането на поне една порция риба седмично, намалява риска от ранно развитие на патологичното състояние с 31%. Офталмолозите алармират, че заболелите от дегенерация на ретината драстично се увеличават и само в Англия тази диагноза е поставена на повече от 500 хил. души. На половината от тях са била поставена диагноза „слепота“ или „частична загуба на зрението”.
В статия за списанието The Archives of Ophthalmology, Дженифър Тан, ръководител на изследването отбелязва, че получените резултати подкрепят хипотезата, че хранителния режим влияе на зрението. Увеличаването приема на храни, съдържащи полиненаситени, Омега-3 мастни киселини, както и редовната употреба на риба и / или ядки могат да предпазят организма от развитие на макуларна дегенерация в ранните стадии на болестта. Известно е, че мастните киселини пречат на образуването на плаки в артериите, намаляват дразненето и предпазва клетките на ретината от вредното въздействие на окислителните процеси в ортанизма. Според друга публикация в същото списание, хора, чийто ежедневно меню е с високо съдържание на зехтин - 100 мл на седмица, са по-малко застрашени да развият болестта, отколкото тези, които консумират не повече от 1 мл от продукта в седмицата. Въпреки резултатите, учените, са на мнение, че проучванията трябва да продължат. Изследванията трябва да покажат как промяната в дневната диета може да предотврати или забави развитието на макуларна дегенерация.
-------------------------
9 коментара:
Дааа!Ядките и рибата са си полезни като цяло, профилактично се препоръчват срещу всякакви заболявания!И диетолозите препоръчват редовна консумация на ядки и риба за нормализиране на теглото. Благодаря за полезната статия, бейби!
Да вземеш да приготвиш и да ни поканиш...идвамеееее...
Муции,да наясно си с полезната храна,м/у другото през ден си хапвам бадеми..а пък рибата нещо нямам навик,но от време на време се сещам,иначе кг се стопяват ако често ядем тези вкуснотии:)))а вечерта е най-добре муци по една мастика да ударим:)))))
Докторе,за теб една овчарска салата с карнобатска гроздова:)))
Само да добавя: същите храни - орехи и риба са най-добри и за мозъка :-)
Дани,да помагат и за мозъка и то много,ставаме още по -паметливи:)
Сладурче, аз мастика не пия, но едно мартини ще ударя по всяко време!:)Аз риба си похапвам, но трябва да консумирам по-честичко ядки...Цунки!
Нуши,веднага имаш едно мартини от мен като се видим в Хисаря,аз обаче ще ударя едно узо ,вечерта разбира се...чувствам се много добре след него:)))
Става ,де ще ги дирим овчарите ...;))
Публикуване на коментар