събота, 2 май 2009 г.

ФИТНЕС ГРЕШКИТЕ НА ЖЕНИТЕ

Ходите на фитнес редовно или тренирате упорито вкъщи. Обаче времето минава, а резултатите са нулеви. Обвинявате фитнеса, че е неефективен и спирате. А дали не допускате грешки, докато тренирате?
Фитнесът не е виновен за вашите грешки. Затова вместо да се потите безрезултатно в залата или вкъщи, поправете тренировъчния си режим и за нищо на света не се отказвайте.

Но кои са основните грешки,
които допускат жените, занимаващите се с фитнес?
Фитнес грешка 1 – Липса на ясно определена цел. Повечето жени, които влизат във фитнес залата, нямат предварително определена цел. Най-много в главата им да се върти някоя мечта, свързана с 5-10 см по-тънка талия или 4-5 свалени килограма до летния отпуск. Нали разбирате, че това няма как да се случи, още по-малко да е здравословно? Но както знаем, целта определя средствата. Така че, без ясно дефинирана цел, няма как да имате успешна стратегия, още по-малко да постигнете добри резултати. 
Корекция: Поставете си една дългосрочна цел, която да следвате неотлъчно (например, до 1-2 години да имате стегната и добре оформена фигура). Междувременно се мотивирайте с краткосрочни цели като оформяне на дупето, ханша или бедрата, или стягане на коремните мускули до няколко месеца. 
Фитнес грешка 2 – Неправилно създадена тренировъчна програма Друга често срещана грешка е безразборното обикаляне на фитнес уредите или следване на неправилен тренировъчен режим – грешно подбрани упражнения, неточен брой изпълнения на всяко от тях, несъобразени тежести и т.н.
Корекция: Ако не сте достатъчно подготвени и нямате нужния опит да създадете сами тренировъчната си програма, непременно се консултирайте с фитнес инструктор. При това заложете на професионалист, а не на недоказал се самозванец.
Фитнес грешка 3 – Неточно изпълнение на упражненията. Дори да следвате правилна тренировъчна програма, ако не изпълнявате точно упражненията, пак няма да постигнете желаните резултати. Някои упражнения изглеждат много лесни и се изпълняват „по инерция“, но впоследствие се оказва, че са неефективни. Причината е, че не ги правите, както трябва.
Корекция: Всяко упражнение има специфична техника за изпълнение. Разучете я предварително и чак тогава започнете да го правите. Освен това се научете да усещате упражненията. Ако не се справяте сами, тренирайте с персонален фитнес инструктор.
Фитнес грешка 4 – Нередовни тренировки. Ако се поддавате на мързела и не тренирате дълго време, ще загубите тренировъчен ритъм. Ако прекалите с тренировките, ще изпитате негативния ефект на претренирането.
Корекция: Редувайте високоинтензивни с нискоинтензивни периоди на фитнес занимания. Така тялото ще може да се възстановява и винаги да е в топ форма.
Фитнес грешка 5 – Трениране без загряване и разтягане (стречинг) Пренебрегнете ли загряването преди фитнес тренировка, увеличавате риска от травми и намалявате ефективността на заниманията. Загрявката подготвя организма за предстоящите натоварвания. Стречингът също е много важен. Той подобрява еластичността на мускулите и ускорява възстановяването им.
Корекция: Преди всяка тренировка, задължително отделяйте по 10 минути за велоергометъра и няколко загряващи упражнения. След основната загрявка включете разтягащи упражнения за отделните мускулни групи и завършете тренировката с тях.
Фитнес грешка 6 - Пренебрегване на силовите тренировки, за сметка на кардиото. Това е много характерна фитнес грешка за жените. Практикуват кардио до пълно изтощение, за да горят калории и мазнини, и пренебрегват напълно тренировките с тежести. Водени от заблудата, че силовите упражнения ще ги направят прекалено груби, много жени се плашат от тежестите.
Корекция: За да сте слаби, силни и стегнати, комбинирайте кардио и силови занимания. 
Фитнес грешка 7 – Нездравословно хранене. Фитнес без диета е като диета без фитнес – неефективно! Ако не осигурите на организма необходимото балансирано меню от белтъчини, мазнини и въглехидрати, няма да получите очакваните резултати.
Корекция: Задължително включете в менюто си белтъчни храни, които топят мазнини, без да водят до загуба на мускулна маса. Има много грешки, свързани с начина на живот, които влияят на фитнес активността – вредни навици, непълноценен сън и т.н. Ограничете негативното им въздействие и оставете фитнесът да ви поведе по здравословния път.


Няма коментари: