четвъртък, 30 април 2009 г.

КЛАВИАТУРИТЕ СА ПО-МРЪСНИ ОТ ТОАЛЕТНИ ЧИНИИ!?

Върху някои клавиатури има повече бактерии, отколкото по тоалетна чиния, показват данните от изследване, проведено от британската организация за защита на потребителите Which?.Според изнесените в пресата цифри на всяка десета клавиатура има до 5 пъти повече опасни за здравето бактерии, отколкото могат да бъдат намерени в тоалетната.“Клавиатурата отразява точно съдържанието на микроорганизма, които човек носи не само по ръцете, но и в червата си”, коментира пред Би Би Си микробиологът Питър Уилсън. “По някои клавиши открихме до 150! пъти повече бактерии, отколкото е допустимо според санитарните норми. Сред откритите микроорганизми бяха и такива като E.coli и Staphylococcus aureus, които са сред най-честите причинители на заболявания.”
Сред водещите причини за силното замърсяване според специалистите е колкото лошата хигиена (неизмиването на ръцете след ползване на тоалетна, толкова и навикът да се храним, докато работим на компютъра.“Чистотата на клавиатурата се постига съвсем лесно – достатъчно е поне веднъж седмично да я забърсваме с леко влажна кърпа, още по-добре ако се използва и спирт. Разбира се, след като от нея бъдат отстранени остатъците от храна, напитки и други подобни частици, които са идеална среда за развитие на болестотворните бактерии”, се коментира в заключение в доклада на Which?.(а)

5 коментара:

Aquawoman каза...

Моята я чистя 2 пъти седмично с мокри кърпички за пластмаса и съм много доволна. Но не знам до каква степен изтрепваме гадовете, като "мием" отгоре, а всъщност под бутоните е събрана голямата красота :)))

september-silvia каза...

Да добре правиш...аз я чистя по рядко,все бързам Дани...но трябва да често да го правя защото гадовете са навсякъде...весели празници ти пожелавам!

Temenuzhka Petrova каза...

Освен с мокри кърпички, предназначени за почистване на компютри, ползвам също така и спрейове със същото предназначение.Ама като се замисля, все по-рядко я чистя в последно време...

Aquawoman каза...

Весели празници и на теб, Силви ! И (пропуснах вчера) поздравления за новия фейс на блога - СУПЕР е ! :)

september-silvia каза...

Мерси Дани ,жива и здрава бъди!Много весели дни ти желая!