събота, 18 април 2009 г.

Великденска баница с коприва

Продукти:
коприва 800 г (2 шепи), ориз 200 г (1 чаена чаша), извара 200 г (1 чаена чаша), краве масло 250 г (2пакетчета), яйца 4 бр., брашно 300 г (1 и 1/2 чаени чаши), сол на вкус.
Начин на приготвяне:
От брашното, малко сол и вода се замесва банично тесто. В съд с 3 чаени чаши вряща вода се слага оризът и се вари до поемането на водата, без да се допуска да се разварява. Към него, докато е още топъл, се прибавят почистената и измита в няколко води коприва, яйцата, изваата, половината масло и сол на вкус. Сместа се разбърква.
От тестото се разточват 2 листа. Първият лист, който се слага в обилно намазаната с масло тава, трябва да е по-голям от дъното й. Върху него се разстила оризовата смес и като се загъне с краищата му, се покрива с втория лист. Баницата се поръсва обилно с масло и се пече в електрическа фурна, на която е включен само долният нагревател. След като се опече от едната страна, се обръща в друга тава, също намазана обилно с масло, за да се опече и от другата страна.
След изваждането й от фурната баницата се завива добре с кърпа за да се задуши.
posted under Гозби

Няма коментари: