вторник, 30 юни 2015 г.

Витлеемската звезда изгрява на небето в сряда -1 юли
В нощта срещу сряда, 1 юли Юпитер и Венера ще се сближат визуално за наблюдаващите ги от Земята и практически на небето ще се вижда само една ярка звезда, пише Sky & Telescope.


За наблюдателите, невъоръжени с телескопи, те ще приличат на двойна звезда.Така ще се възпроизведе митичната Витлеемска звезда, която е изгряла на небето по време на раждането на Исус Христос според Библията.В тази си прегръдка двете планети ще прекарат около седмица.
Астрономите наричат това явление „прегръдка на звезди”, то се случва сравнително често, но точно между Юпитер и Венера е по-рядко.

Картината, която ще се вижда на небето напомня на библейската притча за Витлеемската звезда, която водила източните мъдреци към мястото, където се е родил Исус. 

„Взривът на свръхнова е смърт на звезда – продължава Олег Уголников. – В края на еволюцията звездата фактически пада сама върху себе си и се превръща в неутронна звезда с отделяне на огромно количество енергия, но ако през това време е имало взрив на свръхнова звезда, сега ние бихме наблюдавали нейния остатък.”
Другата популярна хипотеза е, че Витлеемската звезда е била комета, тъй като според писанието звездата се е движела по небосклона. Възможно е това да е била една от най-загадъчните комети – Халеевата. Тя преминава близо до нашата планета на всеки 75 години. За последен път е наблюдавана през 1986 г. Следващата й визита се очаква през 2061-ва. С тази комета са свързани много поверия. Ако опашката й е дълга, значи ще има война. Според някои изчисления именно Халеевата комета може да е била Витлеемската звезда.
„Има комети, които преминават много близо до Слънцето и така за няколко дни много рязко увеличават своя блясък”, разказва Уголников.

Няма коментари: