неделя, 23 юни 2013 г.

Наблюдаваме Суперлуна в неделя

Астрономите от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН съобщават за поредното явление "суперлуние", което ще настъпи около 14 часа и 30 минути на 23 юни 2013 г.
Явлението е комбинация от две събития, които на 23 юни ще настъпят почти едновременно– те са преминаването на Луната през перигея на нейната орбита, при което тя ще се доближи на минимално разстояние от 356 989 км до Земята, и настъпването на фаза пълнолуние. Тъй като орбитата на Луната около Земята не е кръгова, а елиптична, при своето въртене тя преминава през точката от нейната орбита наречена перигей - тогава разстоянието между Земята и Луната е най-малко. След около половин месец Луната преминава през точката наречена апогей, в която разстоянието между нея и Земята е максимално. Периодът на преминаване на Луната през перигея (съответно апогея) е около 27,555 денонощия, а интервалът на повторение на фазите (от пълнолуние до пълнолуние, от новолуние до новолуние, от първа четвърт до първа четвърт и т.н.) е около 29,531 денонощия. Това от своя страна означава, че ако някога се случи така, че преминаването през перигея да съвпадне с пълнолунието, това събитие ще настъпи отново след около 411,8 денонощия, т.е. малко повече от година. Именно това е и периодът на повторение на "суперлунията", информират астрономите, цитирани от БГНЕС.

Тъй като по време на това събитие разстоянието Земя-Луна е по-малко от средното (което е 384 400 км), теоретично лунният диск трябва да изглежда малко по-голям и малко по-ярък на небето. В действителност при прецизни астрономически измервания и фотографии това би могло да бъде отчетено, но промяната в разстоянието е едва 7% и горните ефекти трудно биха могли да бъдат забелязани от човешкото око. Една кратка аналогия дава отговор на въпроса защо става така.

Ако си представим, че наблюдаваме с просто око човешка фигура, която се намира на около 3 км от нас (това е напълно във възможностите на нашите очи), е ясно, че ако се доближим с 200 метра до наблюдаваната от нас фигура (което са същите тези 7% промяна в разстоянието), тя никак няма да ни се стори по-голяма и по-ярка.

Бихме могли да наречем "суперлунието" на 23-ти "свръх-суперлуние" понеже разстоянието между Земята и Луната в този момент ще бъде малко над минималното възможно от 356 400 км.

Астрономите са категорични, че явлението "супер Луна" няма да окаже каквото и да било здравословно, емоционално, психологично или политическо въздействие върху Земята.

На 23 юни Луната ще изгрее на фона на звездите от съзвездие Стрелец в 21:02 за София, когато събитието на практика ще е приключило.
Астрономите отбелязват още, че техническото наименование на това явление е перигей на сизигия в системата Земя-Луна-Слънце и понятията от типа "суперлуние", "свръхлуна", "Супер Луна", "свръх-суперлуние" нямат астрономически произход и смисъл, но са лесноразбираеми за хората.

Предишното такова явление настъпи на 6. май 2012 а следващото се очаква през август 2014 година.

Източник: Мениджър Нюз

Няма коментари: