петък, 17 септември 2010 г.

Честваме Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София


Православната църква почита днес паметта на Светите мъченици - София, Вяра, Надежда и Любов, загинали в страшни мъчения за Христовата вяра през 126 г. по време на римския император Адриан /117-138/.
София била благочестива християнка с три дъщери, които кръстила на основните християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Момичетата били родени в Рим, когато властите жестоко преследвали вярващите в Христос. Майката и дъщерите обаче не криели своята вяра и я изповядвали открито. Когато научил за тях, император Адриан заповядал да му ги доведат. Вяра била на 12 години, Надежда - на 10, а Любов - на 9 години. По пътя към двореца София и дъщерите й отправили гореща молба към Исус Христос да им даде сили да не се страхуват от очакващите ги мъки и смърт.
Император Адриан привикал сестрите една след друга и ги убеждавал да принесат жертва на богинята Артемида. Момичетата обаче упорито отказвали. Императорът се ядосал и наредил да бъдат подложени на мъчения, които не сломили вярата им в Христа.
Императорът предал телата на сестрите на майка им и тя ги погребала с почести на хълм извън града. София останала на гроба и след три дни молитви починала с вярата, че отива при дъщерите си.
Християнската църква почита София като мъченица, защото в сърцето си тя изживяла мъченията, които изтърпели трите й момичета.
Вяра, Надежда и Любов са обявени за покровителки на децата, защото и те самите са пострадали в името на Христа като деца.
От 777 г. мощите на Светите мъченици - София, Вяра, Надежда и Любов, почиват в Елзас, Франция.
Днес храмовия си празник чества сливенската църква «Света София» в квартал «Ново село». Празнична литургия отслужва отец Силвестър в съслужение на духовници от другите църкви в града.
Църквата «Света София» в Сливен е обновена през 1836 година, но е строена между ІХ и Х век.
Най-тържествено днешният празник се празнува от именниците. В много къщи на този ден се месят пресни питки и се раздават, с грозде или с други плодове, за здраве, щастие и любов. Пеят се песни и се играят хора.

5 коментара:

DSdiva каза...

Честит празник, Силве!

september-silvia каза...

Честит празник Иве на теб и всички които имат повод да празнуват!!!

Ruta77 каза...

Честит празник и от мен!!!!

september-silvia каза...

Честит имен дек Наде:),късмет да ти носи името:)

Zvetanka Shahanska каза...

Честито, Силвия:)