неделя, 29 август 2010 г.

Най-нелепите травми на спортистите


Тази седмица стана известно, че първата ракета в света Серена Уилямс се отказва от участие в Открития шампионат на САЩ заради травма, получена в дискотека.
Докато танцувала, тенисистката настъпила счупено стъкло, което се забило в крака й толкова дълбоко, че трябвало да й бъде направена операция.
Случаят е куриозен, но историята на световния спорт познава и по-нелепи травми, за които разказва вестник „Новие известия“.
Неясно защо, но тенисистите заемат лидерските позиции в рейтинга на травмите, получени по странен, да не кажем, идиотски начин.
Само знаменитият хърватин Горан Иванишевич е герой в четири куриозни истории.
През есента на 2001 г. преди финалния турнир за годината Мастърс Къп спортистът се подхлъзнал във ваната, паднал и си счупил пръст на крака. В крайна сметка тогава Иванишевич играе в шампионата, но без успех.
Две години по-късно Горан трябваше да се откаже от турнира в Маями – причината: на плажа стъпил на мида и си наранил стъпалото.
При друг случай хърватинът си чупи пръст на ръката, притискайки го с вратата.
Най-нелепата си травма обаче Иванишевич получава, докато играе на двойки с австралиеца Марк Филипусис: на шега той се опита да прехвърли топката през мрежата като футболист – с глава, но се разминава с топката и удря с глава партньора си право в челото. Резултатът е – няколко шева на главата на Иванишевич.
Историята на останалите видове спорт също изобилства от примери, когато атлети получават травми в нелепи ситуации.
Великият хокеен вратар Владислав Третяк беше известен с това, че практически никога не е получавал сериозни травми на леда.
В началото на 80-те години обаче непосредствено преди световното първенство той пристига в състава на ЦСКА за мач от първенството на СССР в град Горки. Третяк се подхлъзва на слизане от автобуса и чупи крака си.
Но неговият колега по амплоа – знаменитият Виктор Зингер от Спартак, имаше по-лош късмет.
Веднъж той отива в обществена тоалетна и кляка над онова място, което в армията,с поред легендите, е прието да се търка с четка. Клекналият хокеист не успял да се изправи - „отишъл“ му менискусът.
При глупава ситуация пострада и менискусът на великият литовски баскетболист Арвидас Сабонис. Той получи травма на коляното, докато просто се качваше по стълбите.
Куриозните травми не подминаха и футболните знаменитости.
По време на световния шампионат през 1978 г. германецът Клаус Фишер си изкълчи врата, ставайки сутринта от леглото.
При идиотска ситуация пострада хърватският футболист Милан Рапаич. Той за малко да остане без око, махайки някому с ръка, в която държал бордната карта за самолета.
Нелепа контузия получи и бившият защитник на грузинския национален отбор Отар Хизанейшвили. Футболистът винаги носел със себе си икона с тежка рамка, която окачвал над леглото си. През 2003 г. той заминава на лагер с московския „Динамо“ в Испания. По навик окачил иконата. През нощта Отар сънувал, че е на терена и трябва да хвърли след аут. Насън размахал ръце, закачил иконата и тя паднала върху главата му.
По идиотски начин получи травма и защитникът на черногорския национален отбор Йован Танасиевич, докато играеше за московското „Динамо“. На лагер той реши да репетира празнуването на вкаран гол. Футболистът се засили, скочи, плъзна се по мократа трева – и удари главата си в метален кран за поливане.
Много куриозни травми неясно защо получават английските футболисти.
През 2001 г. бъдещата звезда, защитникът на „Лийдс“ Рио Фърдинанд, лежейки на дивана, неловко си изтегнал крака – в резултат си увреди връзките.
Гърбът на вратаря на английския национален отбор Дейвид Джеймс пострада, докато се протягаше за дистанционното за телевизора.
Друг английски футболист – Дарън Бент пък успя да се нарани с ножа, докато си правеше сандвич.
Най-невероятната травма обаче получи легендарният вратар на „Манчестър Юнайтед“ Алекс Степни. В един от мачовете той получи изкълчване на челюстта, след като се накрещя на защитниците си, пише NEWSru.
dnes.bg

5 коментара:

Alhzar каза...

Сакатлъци до безкрай, смешно е, но такива неща наистина се случват.

september-silvia каза...

Нелепо,абсолютни Маркототевци:)

frog and roll каза...

Нелепо е, но мисля, че анатомията на спортистите е предразположена към всякакви контузии, дори и нелепи, и им се случват много по-често, отколкото на останалите хора. Това е от прекаляването със спорта, няма майтап, професионалните спортисти са кекави в много отношения. :) Макар че вратарят Степни май е прекалил с крясъците, хахах, а Иванишевич просто е трябвало да се състезава с каска. :))

Zvetanka Shahanska каза...

Интересни неща, повечето не ги знаех. Благодаря, силвия:)Лека вечер!

september-silvia каза...

фроги,просто трябва да се внимава доколкото можем...
Цвети успешна седмица на теб и всички приятели тук:)