петък, 11 юни 2010 г.

ДАТАТА НА РАЖДАНЕ ОПРЕДЕЛЯ ХАРАКТЕРА

Ако сте родени през февруари или март е вероятно да сте много решителен човек. Рожденият ден през април или май говори, че вероятността да сте авантюрист е голяма.
Според учени, изследвали повече от 2000 души в Швеция, месецът на раждане може да е свързан с определени личностни характеристики.
Скандинавските специалисти направили връзка между месеца на раждане и невротрансмитери, за които се знае, че влияят на характера и поведението. Сред неколкостотин възрастни, които имали проблеми с променливото си настроение и чести състояния на безпокойство, изследователите установили, че тези, родени между февруари и април, като цяло имали по-ниски нива на серотонин в мозъка, отколкото родените през друг период на годината. Ниските нива на това вещество се свързват с депресията и други психични проблеми.
Учените открили също интересна връзка между месеца на раждане и поведението. Сред над 1500 от изследваните, които са направили опит за самоубийство, родените между февруари и април са избрали по-драстично средство да сложат край на живота си – например обесване, докато останалите са използвали по-малко насилствени средства като вдишване на газ.
Дали обаче тези открития подкрепят вярването, че личностните характеристики са подчинени на зодиака? Според повечето учени такава връзка няма.
Например за родените в късно лято представители на зодия Лъв се знае, че са много силни личности, които упорито вървят напред, независимо от пречките. Но шведските изследователи твърдят, че мъжете родени между февруари и април, а не през август, са всъщност много по-склонни да предприемат решителни действия.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. Neuropsychobiology.

2 коментара:

frog and roll каза...

Брей, мъка! Жив да не си, ако си роден февруари-април. :)
Начи ако не успееш да се претрепеш авантюристично с неотворен парашут, изпадаш в дълбока депресия и се обесваш на мига. За по-сигурно, ако се скъса въжето - с камък на крака, над дълбока и буйно течаща придошла река.
Абе тези "учЕни" имат ли нещо между ушите, бе!

september-silvia каза...

:)))))))))