събота, 28 ноември 2009 г.

Вече има антистресова вода

Руският изобретател Анатолий Кутиев е създал нов продукт – антистресовата вода York Relax, в която се използва хранителната добавка Е-942, по-известна като райски газ, съобщи РосБизнесКонсалтинг, цитиран от БТА.
Райският или веселящ газ е открит от Джоузеф Пристли през 1772 г. и се използва масово в хранителната промишленост и медицината от 150 години. Анатолий Кутиев над 8 години работи в областта на функционалните продукти. Едно от изобретенията му – “Индивидуално средство за приготвяне на кислороден коктейл” – се прилага масово в хранителната промишленост.
Според изобретателя новият вид вода ще помогне на хората да се преборят с емоционалното и физическото напрежение, ще подобри настроението им. Водата York Relax притежава свойството да успокоява, не е токсична и няма раздразняващи ефекти, подчертава Кутиев.

Информация: БТА

неделя, 22 ноември 2009 г.

Любопитно!Заснеха камъни, които се търкалят сами в "Долината на смъртта"


В. "Дейли мейл" и в. "Дейли телеграф" публикуваха снимки на действително търкалящи се камъни в националния парк"Долина на смъртта" в Калифорния, предаде БТА.
В зловещата тишина и жега от 50 градуса по Целзий грамадните камъни изглежда се търкалят плавно без чужда помощ. Някои скали, тежащи около 250 фунта (1 фунт = 453,6 грама), се движат сами по права линия върху свръхравната повърхност на пустинята. На година може да изминават над 350 метра. Камъните оставят следи в пясъка на места, където почти не стъпва човешки крак.
40-годишният Фотограф Марк Бърн, който от години документира мистериозните движения на камъните, казва: "Някои от тези скали тежат колкото човек и трудно можем да си ги представим да се хлъзгат през пустинята". Той добавя: "Те трябва да са оригиналните живи "ролинг стоунс". Движат се през пясъка и досега никой не е разбрал напълно как го правят".
Учените смятат, че явлението се дължи на съвпадение на специфични метеорологични условия. Провеждани са изследвания и се предполага, че камъните се движат от комбинация между ветрове със скорост 145 км/ч., ледени образувания през нощта и тънки слоеве мокра глина върху повърхността на пустинята. Бърн обяснява, че повечето от камъните се намират върху дъното на старо езеро, където земята е изключително равна. Според него една от най-правдоподобните теории е, че водата, надигаща се изпод пясъчната повърхност, се изтласква от вятъра и образува повърхност, по която скалите могат да се търкалят.
Долината на смъртта се намира на 282 фута (1 фут = 30,48 см) под морското равнище и е най-ниската точка в САЩ. Повърхността е почти напълно равна и държи рекорда за втората най-висока температура, регистрирана на сушата, 58 градуса по Целзий.
През 90-те години на 20 в. екипът на проф. Джон Рийд от "Хемпшир колидж" в Масачузетс заключи, че камъните може да се движат, когато се забият в пластове лед, които се образуват нощем върху повърхността на пясъка. Когато ледът се стопи, пясъкът и вятърът придвижват скалите.

Източник: БТА

вторник, 17 ноември 2009 г.

Mетеорен дъжд тази вечер


На 17 ноември е максимумът на метеорния поток „Леониди”. Той е един от най-впечатляващите и непредсказуеми метеорни потоци. От 100 000 метеора на час през някои години до само 5 метеора на час понякога. За тази година специалистите предполагат завишена активност - най-смелите прогнози са за 500 метеора на час (мини метеорен дъжд).
Повече подробност за метеорния поток „Леониди” и очакваната активност през тази година, може да се прочете на следните адреси:

http://science.nasa.gov/headlines/y2009/10nov_leonids2009.htm

http://www.nasa.gov/pdf/372657main_2009LeoVisibility

петък, 13 ноември 2009 г.

Петък -13-ти страхотен ден :)

Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. Доналд Доси, основател на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина, казва, че страхът от петък, 13-и измъчва между 17 и 21 милиона американци. Симптомите варират от умерена тревога до тотална паника. Психолози са установили, че хората, които се считат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошия късмет. Една четвърт от анкетирани свързват числото 13 с лошия късмет. Именно тази група хора е най-вероятно да бъдат разтревожени в дни като петък, 13-и.
Страхът от петък, 13-и е наречен paraskevi dekatria phobia (съчетание от думите петък, 13 и страх на гръцки).Въпреки всичко обаче много от хората по цялото земно кълбо продължават да вярват в този ден. Мит, реалност или просто втълпения от разни хора, този ден съществува и се вярва в него.
Корените на суеверието
Има няколко хипотези за окрените на суеверието:
На Тайната вечеря присъстват общо 13 души — Исус и 12-те апостоли. И до днес у много народи съществува поверието 13 души да не сядат заедно на маса. Предателят Юда идва последен - 13-и. А и Спасителят е разпънат именно в петък.
Суеверието се свързва и с лунно-слънчевия календар, който трябва да има по 13 месеца в някои години, докато Григорианският и лунният ислямски календар винаги имат по 12 месеца в годината.
Според други лошата си слава числото 13 дължи на древен скандинавски мит. 12 богове празнували във Валхала, домът на бог Один. Пакостливият бог на злото и огъня Локи нахълтал неканен на празненството като 13-и гост и коварно убил със стрела от имел бога на радостта Балдер. Земята потънала в мрак и траур.http://www.standartnews.com/

А на мен определено не ми пука от тази дата,иначе не бих се бракувала точно на 13-ти юли,иначе беше събота,а и винаги ми е вървяло на 13-ти ,и като студентка и като спортистка:)
Прекрасен петък ви желая приятели!!!

вторник, 10 ноември 2009 г.

ИЗТОЧНО-ЕВРОПЕЙСКИ ШАМПИОНАТ ПО СУПЕРМОТО


Завърши финалният кръг на източноевропейския шампионат по супермото. Състезанието, което събра 80 участници от 6 балкански страни, се проведе през уикенда на "Картинг писта" - Хасково.
Цанко Цанков от варненския клуб "Крайзи Фокс" спечели надпреварата в клас SM ATV. Най-добрите ни състезатели Калин Кулев от Рейсинг тим Плевен и Росен Тончев от Несебър Мото се наредиха съответно на І и ІІ място в клас SM-Open.
В шампионата участва и синът на актрисата Аня Пенчева Ангел Караньотов, който е една от големите ни надежди в този спорт. 16-годишният състезател спечели финалния кръг на източноевропейското първенство по супермото в клас SM-S1.
Временният водач в шампионата за 2009-та в клас SM-Junior-85 12-годишният Майкъл Иванов показа отново възможностите си и се качи на най-високото място на стълбицата в неговата категория.
В клас SM-Junior-65 първи стана 9-годишният Валентин Матеев от "Тим Балинов" - Севлиево. В тази категория се изяви и най-малкият участник на шампионата. Това е 7-годишният Георги Тотев от Литекс Ловеч МС. Той стана 6-ти в клас до 65 кубика.

понеделник, 9 ноември 2009 г.

ПАТРИОТИЧНА ТЕОРИЯ ЗА ИМУНИТЕТА НИ

Много ми хареса анализа от 24часа на Валери Найденов в статията и “И свинският грип трепери пред българина”,ето по интерeсните моменти от нея,хубаво е да ги знаем!
Най-страховития грип в човекшата история е “испанската болест”,която се разразява някъде през 1919-1920г. и избива над 21 милиона европейци.Повече от жертвите на Първата световна война. В България обаче испанската болест минава някък между другото с хрема,кашлица и само тук-там някой случаен фатализъм.
Има ли основания да очакваме, че и сега свинският грип ще ни пощади? Абсолютно.Той е опасен,но все пак е много по-кротък,отколкото в Мексико,Сащ,Англия,Испания.
Например големия историк професор Христо Гандев пише, в “Ранното възраждане”,че през XVIIвек българите получили демографско надмощие в нашите земи благодарение на епидемиите ,които идват от Европа-чума,тиф и други.Турците загиват,а българите се пръскат в лозята и оцеляват!
Симеон Радев пък разказва, за гр.Ресен в днешнаМакедония,който е поразен от холера през XIX век.Българката махала оцелява,докато турската се обезлюдава напълно.
Днес военните историци се хвалят,че нямало пленено българско знаме.Кой ще ти пленява знамена в клекнало положение?
Всичко това не е причина да се срамуваме, а напротив-трябва да се гордеем.Защото показва,че сме генетични наследници на народ,който е бил развит в праисторическо време.
Който иска да навлезе по-навътре в тематиката,нека си купи знаменитата книга”Пушки,вируси и стомана”от антрополога и георгаф Джаред Даймънд.Самият автор я определя като”опит да превърне исторята в точна наука”.На български тя е издадена от “Изток-запад” през 2006г.. и още се намира,защото е много дебела.И ако ви настигне свинският грип и се наложи да пазите леглото,тази книга ще ви донесе утехата,чиято лечебна сила е някъде м/у хапчетата тамифлу и домашният лекар.
Трябва да знаете,че тази земя колкото една човешка длан е разболяла и хуните и аварите и кръстоносците и анадолците.Заразила ги е за да оцелеем ние!
И накрая една препоръка от мен! Яжте люти чушки и чесън))

петък, 6 ноември 2009 г.

ОВЦЕТЕ

Живеел едно време един цар и всичко си имал. Но за нещастие върху царството му се струпали беди. Настъпила страшна суша, след нея съседният цар нападнал царството и го превзел.
Започнала епидемия, която отнела живота на цялото царско семейство и на половината население на царството. Войските на съседния цар нападнали столицата и избили останалите.
На царя му се наложило да се спасява и той побягнал към съседното царство, където царят му бил приятел. По пътя го нападнали разбойници, взели го в плен и три години престоял при тях и работел най-долната работа, докато му се удало да избяга.
Стигнал да столицата на съседното царство и поискал да се види с царя, но войниците не му повярвали, като видели опърпаните му дрехи и го отпратили.
Наложило му се една година да работи, докато припечели пари за нови дрехи.
Най-накрая се явил при своя приятел царя, но за негово огромно разочарование, последният му дал 100 овце. Обиден от липсата на приятелство, нашият цар все пак започнал да пасе овцете - нямал по-добра алтернатива.
До една година овцете му били изядени от вълци и той пак отишъл да моли приятеля си за помощ. Дали му 50 овце, които обаче не след дълго паднали в пропаст и умрели всичките.
Отишъл трети път и тогава царят му дал 25 овце. Този път нищо не се случило, злополучният цар ги пасял и след време стадото му се умножило и стигнало 1000 глави.
Отишъл той при приятеля си и му се похвалил.
Тогава царят наредил да му се вземат 1000-те овце и да му дадат съседното царство.
- Но защо не направи това веднага, попитал царят, защо трябваше да ми даваш да паса овце? Защо не ми даде царство от самото начало?
- Защото от него нямаше да остане камък върху камък. - отговорил мъдрият му приятел -Аз просто почаках, докато свърши черния момент от живота ти. Сега вече виждам, че е настъпил следващият етап от твоята съдба. Овцете бяха само показател...

четвъртък, 5 ноември 2009 г.

Защо плачат жените? (притча)

Малко момче попитало майка си, „Защо плачеш?"
„Защото съм жена?", отговорила му тя
„Не разбирам", казал той. Неговата майка само го прегърнала и казала „ И никога няма да разбереш"
По-късно малкото момче попитало баща си, „ Защо мама сякаш плаче без причина?"
„Всички жени плачат без причина", само това могъл да каже баща му.
Малкото момче пораснало и станало мъж, но все още се чудел защо плачат жените.
Най-накрая попитал Господ: „Господи, защо жените плачат толкова лесно?
Господ отговорил: „Когато създавах жената, тя трябваше да е специална. Направих раменете й достатъчно силни да поемат тежестта на целия свят, и въпреки това достатъчно нежни, за да даряват удобство. Дадох й вътрешна сила да издържи раждането на дете и отхвърлянето, което много пъти идва от децата й. Дадох й твърдост, която й позволява да продължава напред, когато другите се отказват и да се грижи за семейството си дори при болест и изтощение без да се оплаква. Дадох й чувствителност да обича децата си въпреки каквото и да се случи и въпреки всички обстоятелства, дори когато детето й я е наранило много.
Дадох й сила да помогне на мъжа си да преодолее грешките си и я създадох от неговото ребро, за да защити сърцето му.
Дадох й мъдрост, за да знае, че добрият съпруг никога не би наранил жена си, но понякога изпитва нейната сила и нейното решение да бъде непоколебимо до него.
И накрая, дадох й сълза, под която да се приюти. Това е нейно уникално право, за да го използва, когато има нужда.
„Виждаш ли, сине", казал Господ, „красотата на жената не е в дрехите, които носи, фигурата, която има или в начина, по който си сресва косата.
Красотата на жената трябва да бъде в нейните очи, защото това е пътят към сърцето й - мястото където обитава любовта!

неделя, 1 ноември 2009 г.

ХОКЕЙ НА ЛЕД


След 30 годишно прекъсване,за първи път извън столицата се появи отбор по хокей на лед,и то в южен град като Хасково,който има тенденции и условия за развитие.Казвам това,защото четвърта година този чист и зелен град притежава и разполага с отлична ледена пързалка,.за която и аз имам принос,но идеята преди това бе изцяло на кмета на общината Г.Иванов,който бе видял подобна в Париж и така се роди иницативата да имаме ледена пързалка,която в последствие бе открита от световните шампиони Албена Д.и Максим Ст.След цялата тази еуфория колегата-треньор по хокей от Левски Сф.ми пусна мухата за отбор по хокей.Никога не се бях занимавала със зимни спортове и особенно с хокей на лед-един уникален спорт ,но доста труден и скъп за България.
И така аз пък споменах и също пуснах идеята на нашия кмет и той взе ,че я прегърна и общината закупи екипи и цялото необходимо оборудване за хокей.След известно време
се наложи да намерим и машина за почистване на леда,отново се обадих на федерацията по хокей и на колегата от Левски-Академик и намерихме от чужбина машина за лед.След като имахме всички налични уреди и пособия и прекрасен лед,започнах да събирам деца от училищата,говорих с колегите по физ.възпитание и с общи усилия сформирахме отборче по хокей на лед.Струваше ми доста нерви,тичане и неразбиране от страна на много хора и задаване на глупави и излишни въпроси,аджеба за какво ви е този хокей,но луд умора нема.Отборът втори сезон е налице,вчера 31.10.записахме първо участие в новия сезон в програмата на федерацията по хокей на лед,верно паднахме с 28:1,но важно е желанието и ентусиазмът.Децата които са на възраст до 12години за първи път видяха зимния дворец на спорта,предстартовата треска яко ги тресеше ,но всичко това е начало на една добра идея,която стана реалност.Град Хасково бе приет в семейството на хокея.