петък, 16 октомври 2009 г.

Не спете заедно!


Двойки смятат, че това да спят заедно е израз на емоционална близост, но всъщност с това те си правят лоша услуга - да спиш с друг човек в леглото е вредно за съня, а и за отношенията между партньорите изобщо, твърдят британски учени.
Според тях, навикът двойката да споделя едно и също легло по-често е причина за кавги и разногласия - например заради хъркането, издърпването на завивките или сблъсъка на телата едно в друго през нощта.
Проведената от британските психолози анкета показва, че 2/3 от двойките, които спят заедно, са по-скоро недоволни от този факт.
"Исторически погледнато мъжът и жената са спали на различни места. Съвременната традиция да се спи в едно легло е станала популярна след идването на индустриалната революция, когато хората са започнали да се преселват в градовете - в малки апартаменти с ограничена жилищна площ", обясняват резултатите от изследването неговите автори. Те напомнят също така, че лошият сън е потенциална причина за появата на депресия, сърдечни заболявания, инсулти, нарушения в работата на белите дробове, пътно-транспортни произшествия и развод.
"За съжаление качественият сън продължава да се игнорира от мнозина като важна част от здравословния начин на живот", обобщават психолози.
lifestile.bg

11 коментара:

Aquawoman каза...

Като по-малка ми правеше впечатление, че по всички стари филми с аристократи, жената или мъжът казва "Отивам в стаята СИ, да си легна" :)))
Като по-голяма си мислех "Да не си омръзват сигурно, колко мъдро" :)))))

Valkocompany каза...

Точно и вярно.Още от времето на филма Романтичната англичанка знам този факт:))
Най - добре е да се паркирам на диванчето в хола за да не се ритаме цяла нощ :))

Златина каза...

Ако те чуе мъжО, ще те анатемоса! :)))
Добре поне, че не е много "хръклив", та се спи! :D

september-silvia каза...

@Дани,аз също си отивам в стаята,обичам спокойствието:)
@Вальо,моите поздравления:)
@Злати,хъркането при нас е основен проблем,пък аз спя като зайче:)

Unknown каза...

"Исторически погледнато мъжът и жената са спали на различни места. "
На историята много не трябва да вчрваме, че не знаем като са я писали дали са я отразили правдиво :) това в кръга на майтапа разбира се.
Хубава вечер на всички.

september-silvia каза...

Eмо,съвременно погледнато е хубаво само да правят любов заедно и да спят отделно:)

Lili каза...

Аааа,не!
Без мъж ми не мога да заспя.Според мен е въпрос на навик и съобразяване с другия.И въобще не ми пречи на съня,дори напротив.
В Англия обаче нещата стоят по съвсем друг начин и е немислимо да се доверяваме на подобни изследвания,защото те са си базирани на манталитет.А да сравняваме нашия с техния-абсурд.
Но все ,Силви -звучи интересно :)

Unknown каза...

Силве,

Ако предложа - разделното спане съм сигурен ,че ще го получа ... на улицата. За хъркането има лечение отслабване и спиране на цигарите. :)

september-silvia каза...

@Лили,въпрос на личен избор и на който както му е хубаво,едва ли ще се доверим на англичаните ние българите-абсурд!
@Eмо,явно половинката не може без теб,което е добре!Съгласна съм за диетоти и цигарите,обаче няма кой да ги спазва,познавам си хората!

Temenuzhka Petrova каза...

Муци, до този извод съм стигнала сама доста преди тази публикация...ако има начин дори и в отделни жилища да живеем ще е още по-добре:)Истината е в това обаче, че когато си влюбен безпаметно в някого, не само искаш да спиш заедно в едно легло, ами не искаш да се отлепиш от него за секунда... А когато си с човек, който ти е омръзнал до немай къде, сам се дистанцираш...Това е истината, злато мое...

september-silvia каза...

Муци,подкрепям те,съгласна съм с теб и за дистанцирането и за безпаметното влюбване:)