вторник, 13 октомври 2009 г.

УШУ-ДРЕВНИЯТ СПОРТ






През уикенда ми се наложи да открия държавното първенство по УШУ в гр.Димитровград,отново дейност свързана с работата ми.Присъствала съм на всякъкви и всевъзможни спортни събития,но за първи път наблюдавах спорта Ушу-нещо много различно и интерсно за мен.Турнира се проведе в зала”Младост”в бригадирският град,участваха водещи клубове от страната които развиват УШУ.След церемонията по откриването,срещите започнаха веднага.Състезателите в този спорт играят боси на подуим който е на самата земя от специална настилка или на такъв повдигнат като ринг,зависи от условията на самата спортна база и населеното място където се провеждат състезанията. Участниците са с каски,нагръдници,ръкавици и пластмасови бандажи –задължителни предпазни средства или т.н.протектори.Още в първата среща с която започна първенството ,противниците бяха неравностойни,съдията прекрати срещата ,поради това че по-слабия сътезател за малко да колабира.Във следващата се получи почти същото,на 2 минута единият от ушуистите почти изпадна в нокаут,съдията го накара да застане на един крак и да разтвори ръце в страни,брои до 9 и срещата продължи.В това първенство се провеждаше дисцплината САН-ДА.Какво представлява всъщност УШУ? Това са бойните изкуства от древен Китай,включващ много разновидности и стилове,бойни техники.Лично от моите наблюдения бих казала ,че в УШУ са включени елементи от бокса,кикбокса,джудо,джу-джицу,карате. Днешно време все повече нараства популярността и на спортната разновидност на ушу известна като “модерно” ушу. “Модерното” ушу включва ограничен брой специално създадени стандартизирани комплекси (т.нар. “форми” или “таолу”), изпълнението на които се оценява по строги критерии – така, както е например в гимнастиката. Другото негово направление са двубоите (“саншоу”). Те са подобни на кик-бокса, но имат по-свободни правила с по-широк обхват на разрешените техники.
В България този спорт започва да се развива през 1984г,основополжник е Георги Деничин,същия продължава да се занивама и до днес с този спорт и да помага на българската федерация по УШУ.
Красотата и огромният потенциал на УШУ дават възможност то да се счита за спорта на бъдещето. По един на пръв поглед парадоксален начин, от смъртоносно бойно изкуство, ушу се е превърнало в средство за постигане на мир със себе си и мир в общество раздирано от дълбоки проблеми.По въпроса дали УШУ ще стане олимпийски спорт,в тази насока се работи много и нищо чудно на следващите олимпийски игри в Лондон ,този спорт да се присъедини към голямото семейство на олимпийските спортове!

7 коментара:

Valkocompany каза...

След като има безброй колабиращи - това не е моя спорт.Чудя се дали УШУ един ден ще се намеси осезаемо в спортовете за незаконни залагания.

Neizi_ss каза...

Силви малко съм изненадана от снимките ... но явно както пишеш това е модернатаверсия на у-шу ...
Някога започнах да тренирам точно това - на практика у-шу е другото има на китайските бойни изкуства - делят се вътрешни и външни - външните идват от манастира Шао-лин - тук говорим за различните стилове на бой - въплъщаващи в себе си движенията на животните, а вътрешните са онези, които наблягат на медитативни техники и развитие на вътрешната енергия „ци“. И трите стила водят началото си от даоистките манастири в Китай. Багуа джан е младо бойно изкуство, създадено през 18 век. В Багуа се набляга на въртеливите движения и баланса на тялото. За избягване на противниковите атаки и за атакуване се разчита на бързи променливи завъртания. Основното упражнение е ходене в кръг.
Тай чи чуан е много старо бойно изкуство. В него се тренира мекотата на тялото. Трениращият го става чувствителен и мек и по този начин избягва противниковите атаки. Атаката представлява по-скоро бутане или изхвърляне, отколкото удар. Разчита се на вътрешния усет.
Син и чуан, или „боксиране с мисълта“, е третото вътрешно бойно изкуство. При него тренировката е съсредоточена в права линия. Атаката е бърза и концентрирана.
Бих могла още да ти разказвам за у-шу ... но всъщност исках да кажа че когато видях снимките си помислих че си била на състезание по муай-тай- тай-бокс... а за модерно у-шу ми е трудно да приема че може да е съчетание от джуду, джу-джуцу, бокс и кик-бокс - при положение че това са спортни стилове ...у-шу е нещо красиво, то не е за ринг ... занимаващите се с у-шу трябва да правят демонстрации за да покажат магията на движенията ... а не да се налагат пък било и то с протектори - не приемай като критика написаното - по-скоро си мисля, че който е организирал състезанието е с объркани познания.

Aquawoman каза...

Силви, ти си РОДЕНА СПОРТИСТКА :) Намираш красота дори в спортове, от които на повечето жени ще им настръхнат косите :))
За първи път чувам за УШУ и си го представям нещо като карате. Нищо не разбирам от бойни изкуства, но от всички спортове с бой, само бокса може да ме задържи пред телевизора. Някак си ми е най-интересен, и аз не знам защо.
Иначе (не знам дали съм ти казвала) любимият ми спорт е акробатиката. Като бях малка, много често ходех в спортната зала в Ямбол и с часове гледах акробатите. Толкова е красиво, с нищо не мога да го сравня..
Така бях вманиачена, че още като видя акробатки на улицата, ги познавам по фигурата и по походката, ха-ха :)

Unknown каза...

我喜欢它

september-silvia каза...

@Вальо,всичко е възможно на този свят,за това е работа за мен просто и нещо ново като спорт,не мога да имам претенции...
@Нейзи,много си изчерпатена,УШУ е точно това което казваш,историята и същността му са такива,но вярвай ми разговарях надълго и широко с главния съдия относно правилата и спорта:)
@Дани,занимавам се с всички спортове без футбола,така ,че този беше нов за мен:)а от 2 години се занивам с и хокей на лед:)))за походката и аз съм като теб,винаги като погледна някой първо забелязвам как стъпва и дали става за спортист:)))))))

Temenuzhka Petrova каза...

Мила приятелко, поздравявам те за интересната публикация!Ушу наистина е малко известен спорт и ако не беше заглавието, само по снимките щях да си помисля,че се провежда състезание по кик-бокс.В интерес на истината, в последните години бойните изкуства се популяризират все повече и повече в България.Ще ми бъде интересно да прочета материал и за Муай Тай!:)В моя регион не са развити точно тези бойни спортове и не съм достатъчно компетентна, затова се въздържам от подробен коментар.Цунки!

september-silvia каза...

Муай тай!,Нущи,имам такъв клуб тук,ще взема инфото от колегата и ще напиша нещо по темата,целувки и от мен!