събота, 3 октомври 2009 г.

Красивите жени са здравословни за мъжете


Красивите жени и флиртовете с тях се отразяват добре на здравето на мъжете, защото това временно повишава отделянето на тестостерон и кортизол, съобщи в. "Дейли телеграф", цитирайки американско изследване, публикувано в Proceedings of the Royal Society B.

Учени от Калифорнийския институт, ръководени от д-р Джеймс Роуни, установиха също, че бъбренето с приятелки се отразява на мъжете по-добре, отколкото пиенето с мъже в кръчмата. Мъжката компания понижава нивата на въпросните два хормона. Тестостеронът е свързан с мъжкото либидо, тонус и добро самочувствие, докато кортизолът повишава бодростта и едновременно успокоява нервите.

Екипът на д-р Роуни искал да провери дали т.н. ефект на чифтосването, наблюдаван у животните, е налице при хората. Психолозите събрали 149 студенти доброволци между 18 и 24 години. Една трета от тях разговаряли с 25-годишен учен, а останалите - с една от седем студентки, които били на възраст от 18 до 22 години.

След 5-минутни разговори с дамите, мъжете били помолени да оценят физическата привлекателност на събеседничките си по скала от 1 до 7. Средната оценка на мъжете била 5,83. 20-40 минути след проведените разговори, д-р Роуни и колегите му изследвали нивата на хормоните у студентите.

Оказало се, че 5-минутното бъбрене с привлекателна жена повишило нивата на тестостерона с 14%, а на антистресовия хормон кортизол - с 48%. При разговор между мъже хормоналните нива у изследваните лица спаднали съответно с 2 и 7%.

Изводът на учените е, че повишенията в нивата на двата хормона повтарят наблюдаваните при животните хормонални скокове. Учените предполагат, че когато мъжете са в компанията на красиви жени, мозъкът им изпраща послания до хипофизата и се отключва отделянето на тестостерон, който подобрява сексуалното представяне.
bta

12 коментара:

Иван Христов каза...

Силви, ако е вярна тази теория, всеки мъж, който се е срещал и общувал с теб си отива мъничко по-здрав:))
А аз след среща с теб в блога ти, си отивам с повишено настроение!:)

september-silvia каза...

:)))))Ванка,радвам се че,ти влияя позитивно и здравословно,приятен уикенд!

Aquawoman каза...

Аха ха, здравословни! Думата искрено ме разсмя :))) Бих казала, че за мъжете няма НЕздравословна жена ;) ;)

Aquawoman каза...

Не ме слушайте :)) Просто авторката на коментара е останала без капка вяра в мъжете ;)

september-silvia каза...

Дани, красива жена като теб не може да остане без вяра в мъжете,а като се има в предвид ,че жените са по-добрата част от човечеството,наистина се явяваме нещо като озон във всяко отношение,и на всеки мъж му e приятятно да общува с хубава жена:))))

Valkocompany каза...

Днес един от Добрич се опита да поприказва с Иванина в предаването Размяна на съпрузи.Резултатът бе плачевен.Явно някои мъже адски се стресират от красиви жени :))

Temenuzhka Petrova каза...

Привлекателните и интелигентни мъже са здравословни за жените!!!Поне за мен е така:)))Сигурно ми се повишава нивото на естрогена:), но определено ми е приятно да контактувам с интелигентен и харизматичен мъж!:)

september-silvia каза...

@Вальо,скоро попаднах също на Иванина от същото предаване,беше някъкв турчин, а жена му беше сътоветно при Мартин,доста забележки му направи хубавата жена,не знам дали външния и вид бе определящ за това поведение,но явно и на него му беше трудно...
@Мисля,че си права,същото е при жените,харизмата е определяща за тях,познавам такива които заради хубав мъж правят чудеса:)))

Bla каза...

Отивам още утре при джипи-то си да ми предпише една красива блондинка с умерено пристрастяващ ефект.

september-silvia каза...

Може и брюнетка и те са зравословни:)

Neizi_ss каза...

Е ..тогиз аз съм супер вредна за мойто мъж :)

Moran каза...

О, това обяснява всичко - цял живот съм заобиколен от хубави жени и ми е добре:)