събота, 26 ноември 2011 г.

Ивет Лалова номинирана за Жена на годината

Най-бързата европейка през 2011 година Ивет Лалова е номинирана за приза "Жена на годината" на списание "Грация".
Другите претендентки са гимнастичката Силвия Митева, състезателките по борба Станка Златева и Тайбе Юсеин, както и националния ансамбъл по художествена гимнастика.
Вече шеста година в конкурса "Жена на годината", списание "Грация" отличава най-добрите в 12 категории - спорт, изкуство, общество, политика, бизнес, мода лица, мода дизайнери, сцена актриси, сцена музика, тв шоу, тв публицистика, тв актриси. Във всяка категория са номинирани по 5 участнички, от които накрая побеждава само една. Станка Златева спечели наградата през миналата година.
bg.athletik


Изборът става чрез гласуване на www.graziaonline.bg

събота, 19 ноември 2011 г.

Повече движение и никаква телевизия за живот без депресия


Колкото повече се движим, толкова по-малко се депресираме, показва американско проучване.
Според резултатите жените, които отделят повече време за упражнения, отколкото за гледане на телевизия, са 20% по-малко застрашени да страдат от състоянието, в сравнение с дамите, които пренебрегват движението.
Редовната физическа активност повишава самочувствието и самоувереността при жените, както и нивата на ендорфини в кръвта, пояснява авторът на проучването - Мишел Лукас от Харвардското училище за обществено здраве в Бостън.
Проучването включва близо 50 000 жени. Експертите изчисляват времето, прекарано в гледане на телевизия, както и в спортуване.
В рамките на 10 години се констатират 6500 нови случая на депресия.
Оказва се, че жените, които отделят най-дълго време за физическа активност – над един час всеки ден, имат 20% по-нисък риск от депресия, отколкото тези, които се упражняват 10 минути или по-малко дневно.
Участничките, които гледат телевизия повече от 3 часа на ден, са 13% по-застрашени от депресия, в сравнение с дамите, които рядко включват телевизора.В крайна сметка извода е един
-физическата активност е изключително полезна за здравето на мозъка ни и въобще за физичското здраве на нашето тялол
Puls.bg.

неделя, 13 ноември 2011 г.

БОЛТ И ПИЪРСЪН СА АТЛЕТИТЕ НА СВЕТА ЗА 2011Г.

Юсейн Болт (Ям) и Сали Пиърсън (Авл) заслужиха приза на ИААФ за Атлет и Атлетка на света за 2011 г.
Болт печели престижната статуетка за трети път, след като беше №1 през 2008 и 2009 г. Пиърсън за първи път е избрана за Атлетка на света.
Юсейн спечели две световни титли от първенството в Дегу - на 200 м и на 4х100 м, като ямайския тим направи и световен рекорд в щафетата - 37.04 сек. Болт завърши сезон 2011, като водач на ранглистата за годината на 100 м с 9.76 сек.
Финалистите за приза бяха Болт, Йохан Блейк (Ям) и Дейвид Рудиша (Кен).
Пиърсън стана най-бързата на 100 м с пр. от 19 г. насам, след като финишира за 12.28 сек във финала на дисциплината на световното първенство в Дегу. Хърделистката има 15 от 16 спечелени бягания през 2011 г. Тя е първата австралийска атлетка, която печели приза на ИААФ.
Вивиан Чериут (Кен) и Валери Адамс (НЗЛ) бяха останалите финалистки за наградата за атлетка на света на годината.
bgathletik.com

понеделник, 7 ноември 2011 г.

Българската федерация по вдигане на тежести ще връща парите за световното първенство

Българска федерация по вдигане на тежести ще връща средствата, които са преведени за участие на световното първенство в Париж, за което националният ни отбор не бе допуснат заради неподадени списъци за допинг-контрол. Тази сутрин министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков се срещна с президента на БФВТ Неделчо Колев и с генералния секретар Борислав Гидиков.
„Това е недопустима грешка от ваша страна. Знам, че сте млада федерация, но това не ви оневинява. За това сега ще върнете средствата в размер на 54 000 лв., които са ви преведени за участие на световното първенство. Освен това настоявам за наказания на старши треньора, на човека, който движи международната ви дейност, на лекаря на отбора и на генералния секретар. Съветвам ви да се съобразите, ако искате и занапред да работим добре заедно”, каза министър Нейков по време на срещата в кабинета му.
От своя страна Неделчо Колев обеща, че ще свика управителния съвет на ръководената от него централа, за да се реши какви да бъдат санкциите за виновниците.
MFVS

неделя, 6 ноември 2011 г.

МФВС: Виновните за поредния скандал в щангите ще понесат своята отговорност

Министерството на физическото възпитание и спорта изразява своето недоумение от поредната издънка в българските щанги! Въпреки всички усилия, които МФВС полага за възраждането на вдигането на тежести, проблемите продължават.
Случаят с недопускането на националния ни отбор до участие на световното първенство е пореден удар по реномето на един спорт, който е носил толкова много радост на България. За това виновните да се стигне до тук трябва да понесат своята отговорност.
От една страна сме наясно, че новото ръководство на Българската федерация по вдигане на тежести застъпи в един много тежък момент и трябваше да се справя с редица проблеми. От друга обаче е тяхно задължение да се запознаят максимално бързо с нормативните документи и изисквания на международната федерация, за да осигурят участие на българските състезатели на световни и европейски първенства. МФВС направи всичко възможно за дипломатично разрешаване на проблемите, които имат българските щанги и в международен аспект!
По тази причина още в понеделник президентът на Българската федерация по вдигане на тежести Неделчо Колев ще бъде повикан в кабинета на министър Свилен Нейков, за да даде пълен отчет на действията на ръководената от него централа и причините да се стигне до отпадането на националния ни отбор от световното първенство в Париж. МФВС ще се погрижи всички, които носят вина за този скандал да понесат своята отговорност!
MFVS