събота, 19 март 2011 г.

Фаталната Супер Луна


Днес - 19 март, Луната ще премине на максимално близко разстояние до Земята - 356 577 км. Явлението се нарича Супер Луна или Лунен перигей. От януари 2005 година е имало 4 случая на перигей, в които луната е била на разстояние по-малко от 357 000 километра от планетата ни.
На 12 декември 2008 г. перигеят е бил дори още по-близо – на 356 567 км разстояние между Луната и Земята. Средното разстояние до Луната е 384 400 километра, а в апогей – най-далечното разстояние от Земята, Луната достига до 405 500 километра.
Луната причинява приливите и отливите, и е очевидно, че когато тя е по-близо до Земята, нейното влияние ще бъде по-голямо. Но трябва да се има предвид, че гравитационното влияние на Луната върху земната повърхност е около една десетомилионна част от гравитацията на самата Земя. Това е достатъчно да предизвика приливи и отливи, но не може да бъде причина за промяна в твърдата кора на Земята.
В случай на съществуваща сеизмична активност приливното влияние на Луната би могло да ускори или забави процесите, но то не би могло да бъде причина те да се случат, дори при това голямо сближаване на Луната и Земята.
На противоположния полюс са мненията на суеверните хора. Броени дни преди земетресението в Япония английският вестник "Дейли мейл" припомни очакванията за мощни земетресения и изригвания на вулкани. Суеверните, вярващи, че Супер Луна е причина за индонезийското цунами и опустошителния циклон Трейси в Австралия през януари 2005 г. и декември 1974 година, са категорични, че тази събота - 19 март, ще се случи нещо наистина лошо. Тогава пълната Луна ще може да се наблюдава от всяка точка в нашата страна през цялата нощ.
В същото време обаче в далечна Япония аварийни екипи ще полагат последни усилия за спасяването на страната си и света от ядрен апокалипсис. Остава да им стискаме палци, надявайки се, че ще охладят успешно реакторите на АЕЦ "Фукушима", без да се съобразяват със суеверията на хората. /БЛИЦ

2 коментара:

Zvetanka Shahanska каза...

Не зная дали ще успеем да я видим, облачно е...Искаше ми се да я зърна:)Много интересен пост. Поздрави, Силвия!

september-silvia каза...

Цвети,има прояснение в момента,но важното е да няма катаклизми и други разрушаващи моменти...