четвъртък, 3 март 2011 г.

ПЕТ ДРЕВНИ ТИБЕТСКИ РИТУАЛА (Древната тайна на извора на младостта)

Предоставям ви нещо полезно и лесно за изпълнение-в унисон на физическото здраве и душата :)))

Питър Келдър е първият, който разбулва тибетските тайни на извора на младостта. Подмладяване, потъмняване на косата, подобряване на паметта и зрението, облекчаване на артрита, неизчерпаема енергия, отслабване, облекчаване на болката, отлично самочувствие - това са част от ефектите на тибетските ритуали. Обикновено хората наричат Петте ритуала изометрични упражнения. Ритуалите наистина помагат на схванатите мускули и стави и подобряват тонуса, но истинската полза от тях е хармонизирането на скоростта на въртене на отделните чакри.
Освен "Древната тайна на извора на младостта" на Питър Келдър, на книжния пазар ще намерите и "Петимата тибетци" на Кристофър Килъм, дългогодишен преподавател по йога, който предоставя обширна информация за енергийната система на човека и нейното функциониране.
ПЪРВИ ТИБЕТЕЦ
Застанете с разтворени настрани ръце и обърнати надолу длани. Завъртете се по посока на часовниковата стрелка. Дервишите го правят стотици пъти, ламите - около дузина, колкото да стимулират чакрите.
Според Кристофър Килъм оптималната бройка е 21.
ВТОРИ ТИБЕТЕЦ
1. Легнете по гръб с ръце отстрани на тялото.
2. Притиснете брадичката към гърдите.
3. Повдигнете краката до вертикално положение, без да сгъвате коленете.
4. Започнете както можете и колкото можете. Крайната цел отново е 21 повторения
ТРЕТИ ТИБЕТЕЦ
1. Коленичете на пода и изправете тялото. Поставете ръце на бедрата.
2. Придърпайте брадичката към гърдите.
3. Извийте гръбнака, като внимателно изнасяте главата възможно най-назад.
4. Отново започнете както и колкото можете и се опитайте да стигнете 21 повторения.
ЧЕТВЪРТИ ТИБЕТЕЦ
1. Седнете на пода с изпънати крака, раздалечени стъпала и опрени на пода ръце.
2. Притиснете брадичката към гърдите.
3. Отпуснете главата максимално назад.
4. Без да прегъвате ръцете и да отмествате тях или краката, свийте коленете и вдигнете горната част на тялото до хоризонтално положение. Напрегнете мускулите, после се отпуснете.
5. Не е задължително от самото начало да изпълнявате всички ритуали. Започнете с тези, които успеете да направите. Помнете, че ефектът на тибетските ритуали се крие в тяхната комплектност. Започнете както и колкото можете, останалото ще дойде с времето и постоянството.
ПЕТИ ТИБЕТЕЦ
1. Застанете в тази поза с извито тяло, ръцете са изпънати, дланите лежат на пода, пръстите на краката са извити и стъпват на земята. Внимателно наклонете главата възможно най-назад.
2. Без да отмествате дланите и стъпалата, свийте тялото в ханша и го вдигнете в поза като обърнато "V". Притиснете брадичката към гърдите.

Приятни занимания:)))

2 коментара:

Zvetanka Shahanska каза...

Честит 3 март, Силвия!

september-silvia каза...

честит празник Цвети:)