четвъртък, 16 декември 2010 г.

Бербатов в битка и за „Спортист на годината”

Българският нападател на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов попадна в 15-те финалисти, които ще излъчат новия „Спортист на годината" в България. Церемонията, която ще определи най-добрия ще се състои на 22 декември в хотел „Рейнбоу Плаза" от 20,30 ч.
През тази година в анкетата се включиха 199 журналисти от цялата страна. Те са гласували за 86 спортисти. За Бербатов това е второ престижно признание. Според последните информации той е сред финалистите и за „Футболист на годината".
Сред 15-те най-добри спортисти на България има още двама представители на колективен спорт. Това са капитанът на националния отбор по волейбол Владимир Николов и Мъж на годината 2010 Матей Казийски. Останалите са Боянка Костова (вдигане на тежести), Ваня Стамболова (лека атлетика), Веселин Топалов (шахмат), Григор Димитров (тенис), Йордан Йовчев (спортна гимнастика), Михаил Ганев (борба), Петър Стойчев (плуване), Силвия Митева (художествена гимнастика), Станка Златева (борба), Тервел Пулев (бокс), Христо Маринов (борба) и Цветана Пиронкова (тенис).
Отличените в Топ 10 на анкетата Спортист номер 1 на България за 2010 година ще получат само статуетки, обявиха организаторите от „Нове Холдинг". Букмейкърът „Еврофутбол организира и паралелно допитване в своя сайт „Гласът на публиката". Победителят ще получи специален плакет, а 20 от участващите - награди.
Както през миналата година, така и тази ще бъде избран и най-добър отбор на 2010 г. Номинации получиха седем тима. Любопитно е, че за №1 ще се борят три от националните гарнитури по волейбол - мъже, младежи и жени, както и волейболистите на ЦСКА. Два футболни отбора също са сред номинираните - на Левски и на Берое. Последните два са националните тимове по борба - мъже и жени.
За наградата спортист с увреждания петима ще спорят за отличието: Анелия Пенев (лека атлетика), Гербана Барумова (бадминтон), Даниела Тодорова (лека атлетика), Мустафа Юсеинов (лека атлетика) и Стела Енева (лека атлетика).
За 27-и път пък вестник „Труд" ще определи най-добрия треньор на годината. 50 медии посочиха имената на 19 специалисти. Предимство отново има волейбола, който е с четирима номинирани. Това са Николай Желязков, старши-треньор на националния отбор за младежи, Драган Нешич, доскорошен старши-треньор на националния отбор за жени, Александър Попов, старши-треньор на мъжкия ЦСКА (София), и Радостин Стойчев, старши-треньор на световните и европейски клубни шампиони Трентино БетКлик (Тренто, Италия). Сред претендентите за званието са още специалисти по баскетбол, борба, вдигане на тежести, лека атлетика, ски-скок, тенис, футбол и художествена гимнастика.

Няма коментари: