сряда, 23 септември 2009 г.

Забравяй, важно е!


Забележителното проучване е първото, което някога е записало нагледни снимки на човешкия мозък, когато той активно подтиска разсейващи спомени. Тези открития обясняват защо запомнянето на детайлите не е задължително добро нещо.

Доктор Антъни Уагнър, автор на проучване, извършени в университета Станфорд, изтъква, че хората често не могат да запомнят нови пароли, защото мозъците ни се разсейват от всички минали и настоящи пароли, плацикащи се из главите ни. Доктор Уогнър казва, че ако мозъкът може да блокира всички дразнители, или съществено забрави ненужни числа или думи, толкова по-лесно ще запомни нови.

Майкъл Андерсън, професор по познавателна неврология в университета Орегон, който е запознат с проучването, казва, че, взависимост от вида на разследването, идеалната подобряваща мозъка програма „би включвала курс как да се освободиш от паметта си. Главата ти е пълна с учудващ брой неща, които няма нужда да знаеш.

Изглежда контраинтуитивно, но да са добри в забравянето, би позволило на някои хора да имат завидна памет. По време на изследването колкото повече най-полезните участници забравяли ненужни данни, толкова и по-точна ставала тяхната памет от гледна точка на изразходваната енергия.

Създаден бил тест за запомняне на думи, за да се демонстрира, че мозъкът избира да запомня спомените, които за него са най-свързани, докато потиска активно подобните. Процесът осветлява познанието ни и помага да избегнем объркване.

„Когато и да се ангажираш със запомняне, мозъкът се приспособява. Той постоянно претегля спомените,” казва Брайс Кул, член на екипа, „В простичкия тест забелязваме, че паметта анулира някой от подобните спомени. Това вероятно доста често се случва.”

В края на краищата, мозъкът не може да работи бързо и ефективно, ако няма свойството да забравя несвързаната информация. Човешките сиви клетки не обичат да са задръстени с ненужни данни. Затова може би не запомняме голяма част от колежанската алгебра.

Каквото проучването обаче не може да обясни, е защо мозъците ни намират цитати от любимите ни филми за по-важни от това, да си спомним къде сме оставили ключовете за колата.

12 коментара:

Neizi_ss каза...

Интересно звучи това - ама още по-интересно ще ми е ако някой направи снимка на моя мозък в работнво време - не да видя какво забравям и подтискам - а да се види какво става вътре - какъв хаос е и за колко неща трябва да мисля :) по възможност ако може след снимката да се въведе малко ред - да се подредят мислите по азбучен ред-приоритетност и т.н :)
Ха-ха -това си е направо сценарий за научнофантастичен филм ... или може би хорор :)

september-silvia каза...

Нейзи,споко де,мозъка поема достатъчно много,а ти си ми умничка,просто не сме свикнали да знаем достатъчно за него,аз се чудя защо съм толкова разсеяна:)явно следвам подсъзнателно съветите на американските учени,такова спокойствие съм,че ми се е случвало да изпускам самолети:)

Valkocompany каза...

Когато ни подгони деменцията всички теории на Майкъл Андерсън отиват по дяволите. Може би за това са програмките - органайзери за да можеш да си лепиш стикерчета по работния плот.

Владимир Кабрански каза...

Обикновено забравям нещата,които ми трябват, а помня незначителни детайли от преди години. Иска ми се да обърна нещата, но не мога. Май, колкото повече се опитваш да запомниш нещо, толкова по-кратко време го помниш.

september-silvia каза...

@Вальо,винаги започвам работния ден с писане на задачите за деня,после зачертавам свършеното,така сама си създавам ред,иначе деменцията ме блъска от ранна възраст:)))получи ли нещо,не съм разбрала,да не съм сбъркала пак някоя буква там?
@Владо като съдя по написаното в твоите блогове,доста акъл си имаш приятелю!Някой беше казал"умните записват -глупавите помнят"!

Aquawoman каза...

Както се казва "Най-добрoто на паметта е, че... забравя" :))

Temenuzhka Petrova каза...

Да не се чудя, защо моят мозък помни глупости, а това за ключовете често ми се случва...Остарявам вече бейбиииии:))Но за глупости не остарявам?:))

september-silvia каза...

@Дани,съгласна съм с теб:)
@Нуше,стара риба няма,а за ключовете при мен е перманентно:)

Anito каза...

интересно инфо :)

legrandelf каза...

Оставям си по малко - всеки път :)

momenti-momenti каза...

Страхотно ме устройва това проучване! ;)

Milena Ivanova каза...

Много интересно! Често ми се случва да забравям дати. Дори веднъж сгреших рождената дата на дъщеря ми.