вторник, 22 март 2022 г.

Откъс от книгата "Играта на живота и как да я играем" на Флърнс Сковъл Шин

 

Непрестанното критикуване води до ревматизъм, тъй като критичните, нехармонични мисли предизвикват необичайни отлагания в кръвта, които се загнездват в ставите.

Туморните израстъци се причиняват от ревност, омраза, злопаметност, страх и т.н. Всяка болест се причинява от обременен ум. Веднъж казах на моите курсисти: "Няма смисъл да питате някого "Какво става с теб?", по-добре би било да попитате "Кой ти трови живота?" Злопаметността е най-честото причина за заболяване. От нея се втвърдяват артериите или черния дроб, уврежда се зрението. Списъкът на болестите, причинени от нея е безкрайно дълъг.

Един ден се отбих при една жена, която каза, че е болна, защото се е натровила със стриди. Аз отговорих, че на стридите им е нямало нищо, а по-скоро тя ги е натровила. "Какво става с теб?" - попитах я аз. "Около деветнадесет души" - призна си тя. Беше се скарала с деветнадесет души и в нея бе настъпила такава дисхармония, че бе привлякла вредната стрида.

Всяка външна дисхармония сочи, че е налице и душевна дисхармония. "Каквото отвътре, такова и отвън".

Единствените врагове на човека са в него самия. "И враговете на човека са неговите домашни". Егоцентризмът е един от последните врагове за преодоляване, тъй като началото на тази планета е в любовта. Посланието на Иисус Христос е: "На земята мир, между човеците благоволение".

Няма коментари: