сряда, 24 юни 2009 г.

ЗАПОЧНА УИМБЪЛДЪН,ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ТУРНИРА


Бомба разрушава корт на “Уимбълдън” през Втората световна война
“Уимбълдън” е най-старият турнир по тенис в света и е определян като най-престижният. Провежда се в “Ол Ингланд Клъб” в предградието на Лондон Уимбълдън от 1977 година. Турнирът е част от “Големия шлем” и е единственият, който се играе на трева. Надпреварата се провежда в края на юни и началото на юли и завършва с мъжкия финал.
Преди “Уимбълдън” се играят “Аустрейлиън Оупън” на твърда настилка, “Ролан Гарос” на клей, а в края на годината “Големия шлем” затваря US Open – също на твърда настилка. В напреварите на сингъл участват по 128 състезатели. “Уимбълдън” е единственият турнир, на които номерата на поставените играчи не съответстват на мястото им в ранглистата, а се определят и от представянето им в предишната година. “Уайлд кард” за турнира получават представили се добре състезатели в предишните години, юношески шампиони и тенисисти, предизвикващи публичен интерес. Единственият шампион влязъл с “уайлд кард” е Горан Иванишевич през 2001 година.
В комплекса има 20 затревени корта. Тази година за първи път на централния корт има подвижен покрив и на него може да се играе при дъжд. Корт номер 2 е с увеличен капацитет и вече събира 4000 зрители. Над 6000 души персонал участва в провеждането на „Уимбълдън”. 335 души, от които рефери, съдии на линиите и други ще обслужват кортовете по време на следващите две седмици, в които ще се играят над 650 мача250-те деца, които ще подават топките са избрани измежду 750 кандидати. Децата идват от 19 училища – „Уимбълдън колидж” (от 1962 г.), „Рътлиш хай скул” в Мертън (от 1962 г.), „Хал скул” в Уимбълдън, Сътън хай скул” в Сътън, „Харис академи” в Мертон, „Джон фипър скул” в Пърли, „Саутбороу скул” в Сърбайтън и др. Четири тима от по шест човека са разпределени за централния корт и корт номер 1, шест отбора от по шест човека са за останалите кортове. Децата работят 1 час и почиват по 1. Средната им възраст е 15 години. От 2007 година мъжете и жените получават еднакви суми – 700 хиляди паунда. През 1968 година, когато е първият турнир от “Оупън” ерата наградният фонд за мъжете е бил 2000 паунда, а за жените – 750 паунда. Победителката при жените получава Сребърна салатиера, а за мъжете има сребърна купа.
По време на Втората световна война бомба пада на централния корт и 1200 седалки са потрошени. Играта се възобновява през 1946 година, но едва през 1949-а кортът е възстановен напълно.
Традицията на “Уимбълдън” повелява да се ядат ягоди със сметана.Официалните цветове на “Уимбълдън” са тъмно зеленото и лилавото. Всички тенисисти трябва да са облечени изцяло в бяло, позволен е цветен акцент. Съдиите, официалните лица и децата са облечени в тъмно зелено до 2005 г. Оттогава американският дизайнер Ралф Лорен създава екипи в тъмно синьо.
Според традицията състезателите поздравяват и се покланят на членовете на кралското семейство. От 2003 година го правят само ако на трибуните е кралица Елизабет или принц Чарлз.
Шампиони от 2008 година са Рафаел Надал, Винъс Уилямс, Даниел Нестор/Ненад Зимунич, Серена Уилямс/Винъс Уилямс, Саманта Стосър/Боб Брайън. При юношите на сингъл триумфират Григор Димитров и Лаура Робсън. Рафаел Надал няма да защитава титлата си заради контузия на коляното

Няма коментари: