вторник, 30 юни 2015 г.

Витлеемската звезда изгрява на небето в сряда -1 юли




В нощта срещу сряда, 1 юли Юпитер и Венера ще се сближат визуално за наблюдаващите ги от Земята и практически на небето ще се вижда само една ярка звезда, пише Sky & Telescope.


За наблюдателите, невъоръжени с телескопи, те ще приличат на двойна звезда.Така ще се възпроизведе митичната Витлеемска звезда, която е изгряла на небето по време на раждането на Исус Христос според Библията.В тази си прегръдка двете планети ще прекарат около седмица.
Астрономите наричат това явление „прегръдка на звезди”, то се случва сравнително често, но точно между Юпитер и Венера е по-рядко.

Картината, която ще се вижда на небето напомня на библейската притча за Витлеемската звезда, която водила източните мъдреци към мястото, където се е родил Исус. 

„Взривът на свръхнова е смърт на звезда – продължава Олег Уголников. – В края на еволюцията звездата фактически пада сама върху себе си и се превръща в неутронна звезда с отделяне на огромно количество енергия, но ако през това време е имало взрив на свръхнова звезда, сега ние бихме наблюдавали нейния остатък.”
Другата популярна хипотеза е, че Витлеемската звезда е била комета, тъй като според писанието звездата се е движела по небосклона. Възможно е това да е била една от най-загадъчните комети – Халеевата. Тя преминава близо до нашата планета на всеки 75 години. За последен път е наблюдавана през 1986 г. Следващата й визита се очаква през 2061-ва. С тази комета са свързани много поверия. Ако опашката й е дълга, значи ще има война. Според някои изчисления именно Халеевата комета може да е била Витлеемската звезда.
„Има комети, които преминават много близо до Слънцето и така за няколко дни много рязко увеличават своя блясък”, разказва Уголников.

понеделник, 15 юни 2015 г.

Да обикнеш някого е като да се преместиш в къща

 

 Да обикнеш някого е като да се преместиш в къща. Първоначално се влюбваш във всичко ново, всяка сутрин се удивляваш, че нещата са твои, сякаш се страхуваш, че някой ще се втурне вътре и ще обясни каква ужасна грешка е станала, че няма начин да живееш на това прекрасно място. С течение на времето стените се зацапват, дървото се напуква, вече обичаш къщата не толкова заради съвършенството й, а заради недостатъците. Вече познаваш всички кътчета и ъгълчета. Знаеш как да накараш ключа да не заяжда, когато навън е студено. Знаеш коя от дъските поддава, когато стъпиш върху нея, как да отвориш вратата на гардероба, без да скърца. Това са малките тайни, които превръщат дома ти в истински дом. 
 Из "Човек на име Уве" от Фредрик Бакман Фредрик Бакман е известен шведски блогър и писател. Уве е роден в блога му, където хиляди читатели гласуват Бакман да напише роман за героя си. Така една от статиите е прочетена над 600 000 пъти, а романът само в Швеция е продаден в над 400 000 копия.

Снимка: wallpaperswide.com http://
www.highviewart.com/

събота, 6 юни 2015 г.

МАЛКАТА ТАЙНА НА ДОБРИТЕ ОТНОШЕНИЯ

Въпреки, че в тази история се разказва за ключа към разбирателството в семейството, спокойно можем да я приложим и за всички други отношения. Много е елементарна, но работи безупречно. Изпробвайте я още днес.
В две съседни къщи живеели две семейства. Едните през цялото време се карали, докато при другите винаги царели тишина и взаимно разбирателство.
Един ден, изгаряна от завист и любопитство, жената от първото семейство казала на съпруга си:
- Искам да разбереш как живеят нашите съседи и какво правят, та у тях винаги има мир...
Отишъл мъжът, скрил се до един от прозорците на съседната къща и започнал да наблюдава и да се ослушва какво се случва там. В този момент видял, че жената мие пода, но телефонът иззвънял, тя зарязала работата си и се затичала към кухнята. През това време се прибрал съпругът й. И когато отварял вратата, за да си влезе вкъщи, не забелязал кофата с вода на пода, спънал се в нея, тя се съборила, а водата се разляла в антрето.
Като чула шума, жената се върнала и виждайки какво се е случило, започнала да се извинява на съпруга си:
- Съжалявам, скъпи! Прости ми, аз съм виновна...
- Не, миличка, моя беше вината! Ти ми прости...
Разстроил се мъжът от чутото и видяното у своите съседи, навел глава и се върнал обратно вкъщи. А там жена му го чакала и още от вратата го запитала:
- Какво стана, разбра ли нещо?
- Да... – унило отвърнал мъжът.
- И какво? – нетърпелива била жената да узнае каква е тайната на семейното щастие.
- Всичко разбрах! - отвърнал мъжът. - У нас всички са прави, а у тях всички са виновни.
Източник: narisuvai.me